Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Exportsuccé för SVT:s science fiction-satsning

Publicerad: 2 april 2013, 07:53

Eva Röse en av huvudrollsinnehavarna i Äkta Människor.

Foto: Emma Jäderström

SVT:s Äkta Människor har nått stora internationella framgångar. Den första säsongen av succéserien har i dagsläget sålts till nära 50 länder, däribland Frankrike, Tyskland, Australien och Sydkorea.


Ämnen i artikeln:

SVT

Äkta Människor är skapad av Matador Film/Lars Lundström.

Satsningen på en serie om hubotar, en variant på robotar, har verkligen  visat sig bära frukt, enligt DN.

Den första säsongen av Äkta Människor har sålts till 50 länder än så länge. Den franska kanalen Arte börjar visa serien i april och kör större kampanjer.

SVT-budgeten  har visserligen inneburit en storsatsning, men är ändå blygsam jämfört  med traditionella science fiction-satsningar.

– Vi vägleds av  tanken om att less is more. Många menar att vi inte har råd att göra  science fiction i Sverige. Men det har vi löst genom att satsa  hundraprocentigt på de delar som ska se ut som science fiction, säger  regissören Harald Hamrell, som för närvarande är i full färd med spela  in den andra säsongen av Äkta Människor.

Äkta Människor handlar om  minimalism snarare än maximalism, vilket Harald Hamrell ser som en  starkt bidragande orsak till seriens framgångar.

– Vi skildrar inte någon jättekonstig avlägsen framtid, säger Harald Hamrell till DN.

Futurologen  Ray Kurzweil hävdar att vi så snart som 2030 får se datorer med en  kapacitet motsvarande en mänsklig hjärna som ändå endast kostar under 1  000 dollar, enligt DN.

Kudos håller precis på att ta fram manus till en ny version av Äkta Människor - Kudos köpte remake-rätten.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.