Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration
TV
Publicerad: 9 januari 2009, 14:55
Granskningsnämnden ska inte göra juridiska bedömningar av program i kanaler som inte sänder från Sverige. Ändå bedömer GRN att Kanal5:s succésåpa Färjan skulle ha fällts i Sverige. – Aj då, en olycklig formulering, säger Lottie-Ann Lindström, handläggare på GRN.
Ämnen i artikeln:
FärjanFärjan i Kanal 5 har granskats av Granskningsnämnden.
Vad ska skulle hända om Granskningsnämnden även hade den juridiska rätten över svenska kanaler som sänder från Storbritannien, som Kanal5 och TV3?
GRN sammanställer en rapport varje år till Kulturdepartementet där man under slumpvis utvalda dagar under året redovisar innehållet i kanaler som inte sänder från Sverige.
I sin senaste rapport har GRN studerat reklaminslagen i TV3, Kanal 5, Kanal 9 och MTV, som sänder från Storbritannien.
Förutom att nämnden konstaterar att alkoholreklam förekommer i alla kanalerna, konstaterar den bland annat även att Kanal5:s talkshow Ellen DeGeneres sannolikt skulle ha fällts för otillbörligt gynnande.
Talkshowen jämförs med en tidigare fällning av Oprah Winfrey som för fem år sedan drabbade TV4 med dryga böter.
I Ellen DeGeneres show delas en Nikon Coolpix S550 ut till publiken efter en både tydlig och positiv produktbeskrivning. Samma kamera säljs i Sverige.
”Detta inslag sannolikt skulle betraktas som otillbörligt gynnande om svenska regler tillämpats”, skriver GRN.
Samtidigt innebär GRN:s uppdrag inom EU:s tv-direktiv att endast följa och göra en sammanställning av innehållet, inte bedöma och värdera.
Ändå skriver också nämnden om en tittartävling i Kanal5:s Färjan, som presenteras i samband med ett reklamavbrott:
”Granskningsnämnden bedömer detta inslag som ett reklaminslag för Viking Line som borde ha sänts inom ramen för ett annonsblock och omgärdats av annonsmarkeringar. ”
– Aj då! Det är en olycklig formulering. Vi ska inte bedöma, det borde stå betrakta istället, säger Lottie-Ann Lindström, handläggare på GRN.
Men även brittiska Ofcom har ju ett reglerverk om otillbörligt gynnande som är ganska likt reglerna i RTL?
– Ja, och får vi anmälningar hit mot kanalerna som sänder från Storbritannien så skickar vi dem vidare till Ofcom. De får även våra rapporter.
Har Ofcom någonsin fällt ett inslag där anmälan om tillbörligt gynnande först kommit till er?
– Nej, det har inte hänt. De ärenden som de går vidare med handlar oftare om frågor som privatlivet.
Peter Willebrand
Ämnen i artikeln:
Färjan