Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Fler kvinnor än män är programledare på SVT

Publicerad: 15 april 2011, 10:02

Debatten om ”gubbväldet” på SVT har rasat den senaste tiden. Statistik visar dock att det finns en övervikt kvinnliga programledare på SVT – förutom när det gäller just helgunderhållningen.


Ämnen i artikeln:

SVTBelinda OlssonAnnie Wegelius

Annie Wegelius. Foto: Hanna Teleman.

Enligt statistik från SVT som publicerats i SVT:s interntidning Vipåtv är företaget jämställt med kvinnor även på de högsta chefspositionerna.

Den 31 december 2010 var fler programledare kvinnor än män. 42 procent av SVT:s 2053 tillsvidareanställda var kvinnor och 58 procent män. Av företagets 127 visstidsanställda var 54 procent kvinnor och 46 procent män.

Trots detta har kritiken haglat över SVT för att de inte har en enda kvinna som programleder något av de stora underhållningsprogrammen på helgerna.

Belinda Olsson i SVT:s Debatt och Pernilla Colt Månsson var några av dem som gick ut och kritiserade”gubbväldet” hårt.

– Man har inte satsat tillräckligt mycket på kvinnor och inte frågat tillräckligt. Man säger att man frågat, men att kvinnor inte vill. Men det tror jag inte på. Det finns massor av kvinnor som borde få frågan. Det är cheferna som måste se dem och uppmuntra dem, sa Belinda Olsson till Expressen då.

På SVT är man självkritisk.

”Jag är den första att hålla med om att vi ska ha fler kvinnor som leder helgunderhållning. Med ännu mindre framgång har jag lyckats tränga igenom den kompakta och generella kvällstidningsbilden av SVT som gubbvälde. Jag har på rak arm kunnat namnge ett trettiotal av våra egna programledarkvinnor som är namnkunniga med egen profil.

Fast det har journalisterna som ringt till mig varit totalt ointresserade av. De har inte varit intresserade av att samhällsjournalistiken, nyhetsjournalistiken, sportjournalistiken, kulturjournalistiken, vetenskapsjournalistiken, konsumentjournalistiken, kriminaljournalistiken programleds av kvinnor på SVT”, skriver Annie Wegelius, programdirektör SVT, i en krönika i Vipåtv.

Anledningen till att helgunderhållningen leds av idel män är för att programmen oftast görs av oberoende produktionsbolag och att SVT inte begärt in någon kvotering för att få in kvinnliga programledare.

– Ska det bli en stor förändring måste vi som beställare säga att det är vårt viktigaste kriterium vid valet av nya programledare. Att det är viktigt för att SVT inte ska uppfattas som gubbigt och mansdominerat, säger Annie Wegelius till Vipåtv.

Malin Carlehäll

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.