Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Fördärvet fälls av Granskningsnämnden

Publicerad: 8 december 2008, 13:36

"Ett journalistiskt haveri". Domen var hård redan när SVT sände dokumentären "Fördärvet" Nu fälls programmet både för partiskhet och privatlivsintrång.


Under inspelningen av Kicki Hultins film "Fördärvet". I mitten Kicki Hultin till höger Tina Thunander, Lars Crèpin, fotograf, till vänster Christoffer, hjälpreda. Foto: Neta Norrmo

Dokumentären "Fördärvet" skildrade den så kallade Gillberggruppen, som forskar kring damp hos barn. I programmet var man kritisk till forskningen. Men kritiken gick över styr.

"Även om program får ha en kritisk infallsvinkel blev enligt nämnden framställningen i dessa delar så ensidig till förmån för Gillberggruppens kritiker att den stred mot kravet på opartiskhet.", skriver Granskningsnämnden i sitt beslut.

Efter programmet som sändes i spril i år blev kritiken stor.
– Dokumentären var oerhört partisk och ensidig. Det var ett mycket märkligt program för att vara en dokumentär i public service-tv, sa Olle Rossander till Resume.se då.

Programmet fick även kritik för att de läste upp ett privat brev som Carina Gillberg skrivit till Leif Elinders släkt. Granskningsnämnden anser att det innebar ett intrång i Carina Gillbergs privatliv.

Även ABC fälldes för intrång i privatlivet då de rapporterat om en vårdnadstvist. Även det programmet fick hård kritik efter sändningen. Bland annat en rad anmälningar just till Granskningsnämnden.

Granskningsnämnden klandrar också Sveriges Radios Ekoredaktion för att de vid flygolyckan i Spanien i ett inslag sagt att en representant från SAS försvarat beslutet att låta flygplanet lyfta. Den som uttalat sig så var från Spanair.

Extern länk: Olle Lidbom – därför fällde jag Fördärvet

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.