Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

”Förfärligt hur bilder används i media”

Publicerad: 13 november 2014, 14:58

SVT:s rapport och SvD-reportaget.

En SvD-bild på författaren Lena Andersson användes som genrebild för kriminalitet i SVT:s Rapportsändning. – Jag skäms lite inför Lena, säger fotografen Staffan Löwstedt till Resumé.


Ämnen i artikeln:

RapportSvDSVTLena Andersson

Det var i början av november som Svenska Dagbladet publicerade ett reportage om författaren Lena Andersson. I reportaget skildrades en dag i författarens liv, och en av bilderna som publicerades föreställde Lena Andersson när hon efter en lång dags jobb var på väg in i hennes port.

Samma bild, tagen av fotografen Staffan Löwstedt, användes i torsdagens Rapportsändningar i SVT. Men inte i samband med ett inslag om Lena Andersson. I stället fick bilden inleda ett inslag om brott i Stockholmsförorten Tensta.

Det har troligtvis skett på grund av att SvD och SVT har tillgång till samma bildarkiv.

– Jag såg inslaget och dubbelkollade bildtexten som finns tillgänglig i arkivet. Där står det klart och tydligt att det är Lena Andersson som går hem efter en arbetsdag, säger Staffan Löwstedt.

Han tror att misstaget skett genom att SVT-redaktionen sökt i arkivet på ordet "Tensta" och missat bildtexten.

– Det är förfärligt hur arkivbilder används på många ställen i medier. Man är slarvig – det går fort och fel i stället för rätt och långsamt.

Den här typen av bildmissar händer enligt Staffan Löwstedt ganska ofta. Han tror att det beror på att mediehusen slimmar sina bildredaktioner.

– Jag blir orolig när man plockar bort bildredaktörer och bildfolk på redaktionerna. Nu är det istället webbredaktörer som ska välja – vilket inte är lätt.

Resumé har sökt Ulf Johansson som är ansvarig för SVT Rapport utan resultat. Även Lena Andersson har kontaktats, som via sin presskontakt avböjt att kommentera.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

RapportSvDSVTLena Andersson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.