TV
Förklaringen till HBO:s tvärvändning
Publicerad: 19 november 2012, 14:33
Posters för tre av HBO:s succéserier som visats i svensk tv. "Boardwalk Empire", "Girls" och "Game of Thrones" Foto: Pressbild
HBO väljer att erbjuda hela sitt programutbud på nätet. Tv- och filmsajten Weird Sciences grundare Kjell Häglund tror att fildelningen har varit en viktig drivkraft i utvecklingen. Han anser att de traditionella tv-aktörerna har varit snabba med att anpassa sig.
– De har varit relativt öppna med att erkänna fildelningens positiva inflytande, säger Kjell Häglund till Resumé.
I höst har HBO tillgängliggjort hela sitt utbud på nätet. I samma veva väljer C More att visa HBO-serier dagen efter att de visats i USA. De nya digitala utmanarna såsom Netflix, Magnine och Filmnet skruvar upp publikens krav på de traditionella aktörerna.
I en kulturartikel i Expressen tar Kjell Häglund, mediedebattör och grundare av tv- och filmsajten Weird Science, upp fildelningens roll i en utveckling där de traditionella aktörerna måste anpassa sig.
Han menar att de traditionella tv-aktörerna aldrig hade varit så snabbfotade om inte fildelningssajter som Pirate Bay hade skapat publik och förutsättningar som kräver större tillgänglighet på nätet.
"Utan Pirate Bay hade inte C More kunnat ge sitt erbjudande till svenska tittare. Och utan Pirate Bay hade vi inte fått HBO Nordic - årets största svenska tv-branschhändelse och en revolution även ur internationellt och historiskt perspektiv."
Han skriver vidare att HBO länge har varit branschens mest konservativa och att de praktiskt taget har varit ensamma om att inte släppa sina produktioner till streamingtjänster som Hulu och Itunes eller erbjuda dem via egna digitala kanaler.
"Och så helt plötsligt är det HBO som tar det där omvälvande steget att släppa hela sitt utbud på nätet, internationellt, och i stort sett samtidigt för tittare i USA och Sverige – utan att bry sig om branschstandarden att låsa in det med både kronologiska och tekniska regionskydd", skriver Kjell Häglund i krönikan
Sedan tidigare har även TV4 och Kanal 5 kommit med tidigare visningsdatum för sina inköpta internationella tv-serier.
– I Sverige var Kanal 5 och TV4 först och bäst i fråga om att anpassa sig efter hur tv-dramats internationella trend- och kulturstatus uppgraderades, genom att tablålägga serier som Desperate Housewives, 24 och Lost tätt inpå de amerikanska premiärerna. Dåvarande Canal Plus var också viktiga med sin satsning på och tidiga sändning av HBO-serier, säger Kjell Häglund till Resumé.
Kjell Häglund menar i sin krönika att fildelningen även har gett ny publik till tv-serier som gått i graven sedan länge.
– I USA började det med hur tv-bolagen insåg att de kunde tjäna mer pengar på tv-serier de tidigare gett upp och lagt ner, tack vare att dessa serier växte och fick en ny hype via fildelning. Det mest kända exemplet är hur Fox lade ner sciencefictionserien Firefly efter bara elva avsnitt 2003, varefter en enorm pirathype möjliggjorde en Hollywoodlansering två år senare, i form av filmen "Serenity", säger Kjell Häglund.
Hur väl har de traditionella aktörerna lyckats möta den generation som är vana att ta del av medier och tv gratis?
– Det vore enkelt att säga att de varit tröga, men jämfört med film- och musikbranscherna har de varit väsentligt snabbare och smartare. De har varit relativt öppna med att erkänna fildelningens positiva inflytande och de har varit oerhört offensiva med satsningar på webb-tv och distribution i så många "fönster" som möjligt.