Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Fråga Doktorns dubbla kroppshaverier – så gick det till

Publicerad: 7 april 2016, 12:46

SVT:s väl tilltagna bröst och penis har fått kritik av tittarna.

Foto: SVT Play/Montage:Yasmine Winberg

Fråga Doktorns skeva kroppssyn har förbryllat många. Och det var ingen engångsförteelse. Hur tänkte grafikerna egentligen? Och varför var det ingen på redaktionen som reagerade?


Ämnen i artikeln:

SVTKritik

Det var i måndags som SVT:s Fråga Doktorn skulle berätta om B12-brist i programmet. En grafiskt ritad kvinnokropp med överdimensionerade bröst och ett hårlöst underliv skymtades samtidigt som programledaren Gunilla Hasselgren började prata. Programmet fick motta en läsarstorm på Facebook-sidan och lovade sedan att inte ta in liknande grafik igen.

Det är inte första gången Fråga Doktorn visar prov på en skev syn på människokroppen. Den 1 februari så användes en naken manskropp för att illustrera ljumskbråck. Men det är något annat som drar till sig blicken. Mannen är, likt kvinnan, helt slätrakad och har ett könsorgan av, vad många anser, vara av onormal längd.

LÄS MER: Tittarna rasar mot SVT – visade upp naken kvinnokropp

Hur kunde det bli så här?

En av kommentarerna till kvinnokroppen är: ”SVT borde väl ha ett ansvar att inte använda en bild som ser ut att vara skapad av en pubertal pojke.”
Något svar på vem som har skapat bilden finns dock inte. Fråga Doktorn får alla sina bilder inhouse från SVT:s grafiska verksamhet i Växjö som använder sig av ett licensierat program.

– Det är ingen av oss som har ritat, utan det är ett inköpt grafikpaket som vi inte ens får lov att ändra. Så jag har ingen aning om vem som har ritat. Det är nog ingen av oss som vet, säger Fråga Doktorns projektledare Gunilla Eriksson, till Resumé när vi frågar vem som ligger bakom bilderna.

Just fördjupningspunkten att visa kroppsdelar på detta sätt har Fråga Doktorn haft sedan hösten 2014. Men det har inte varit föremål för diskussion – förrän nu.

– När det gäller vår grafik är det viktigt med anatomin, att allt blir rätt. Vi ska vara folkbildande och vår husläkare går in mer på djupet och förklarar olika sjukdomar. Tanken var att första bilden skulle vara helkropp för att kunna placera organet på rätt ställe. Sedan går vi in på djupet.

Det är programmet själva som lägger alla beställningar och tar beslut om vilka bilder som ska visas i programmet. Programledare Gunilla Hasselgren styr dessutom allt som visas via en skärm.

Det är uppseendeväckande att ingen i redaktionen eller i kontrollrummet har reagerat på vad som visas på skärmen? Det är väl förinspelat?
– Vi har såklart sett bilden. Vi må vara naiva och dumma, det har bara gått förbi. Vi vill vara mycket noggranna med att det fungerar när det är skarpt läge. Gunilla själv är djupt involverad i grafiken och är väldigt noga med att det blir rätt. Hon har tre olika bilder som ligger på vad som ser ut som en iPad. Men det där är inte helt optimalt och något vi ska diskutera.

Det känns nästan som en pr-kupp det här?
– Haha! Det är ju jätteroligt. Nej, så är det inte. Vi är tagna på sängen allihop och är lika fundersamma som alla andra.

Vad tar ni för åtgärder nu?
– Vi gör våra tre sista program nästa vecka. I samband med det så kommer vi planera för hösten. Sedan tidigare är det tänkt att vi ska ha ett möte kring grafiken. Som jag ser på det så vill vi inte använda den bilden vi har på grund av att det tar fokus från folkbildningen, säger Gunilla Eriksson.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Ämnen i artikeln:

SVTKritik

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.