Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Framstående tv-producent död

Publicerad: 7 juni 2010, 07:22

Tv-producenten Georgios Karageorgiou, känd för sin tid på SVT-sporten, avled på söndagsmorgonen.
Han blev 75 år.


Ämnen i artikeln:

SVTSVT Sport

Georgios Karageorgiou inledde sin SVT-bana på 1960-talet och arbetade som producent under en mängd stora idrottsevenemang – bland annat fotbolls- VM och EM och samtliga OS från 1974 till och med 1994. Sista mästerskapet var VM i friidrott 1997.

Journalisten och författaren Jan Gradvall har lovordat Georgios Karageorgiou:

"Precis som de första bärbara kamerorna revolutionerade dokumentärfilmen har den nya tv-tekniken, från slow motion till Georgios Karageorgious virtuosa bildproduktioner, hela tiden förändrat sättet att bevaka och referera sport."

För de inbitna var Georgios Karageorgiou var ett välbekant namn i eftertexterna till sportsändningarna.

”Varje kväll när Arne och Bosse sagt god kväll i ”Sportnytt” på 1970- och 1980-talet dök den där ändlösa kombinationen av bokstäver upp i rutan. ”Producent: Georgios Karageorgiou”."

Jan Gradvall fortsätter:

”Georgios Karageorgiou, född 1934 på den lilla grekiska ön Thassos, kunde bildproducera sportsändningar bättre än någon och blev ett världsnamn inom gebitet. Amerikansk tv flög till exempel över honom till fotbolls-VM 1994.

Under 1960-talet var han en av 1 400 sökande till en producentkurs. Två av de som fick fortsätta var Lasse Hallström och Giorgios Karageorgiou”, skriver Jan Gradvall som också påminner om vad Bengt Bedrup skrev om sin SVT-kollega Karageorgiou, i Expressen 1975.

”Han kom till Sveriges Radio 1965 med uppgift att analysera framkallningsvätskorna i filmlaboratoriet. Efter ett tag kom han inknallande till TV-sporten och frågade om han fick studera hur vi jobbade. Det fick han och därmed hade jag själv fått stifta bekantskap med en av de mest envisa människor jag träffat. Han kom tillbaka söndag efter söndag, månad efter månad. Han sa inte ett ord men såg och lärde.”

Georgios Karageorgiou avled efter en tids kamp mot cancer.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

SVTSVT Sport

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.