Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Från skvaller till politik

Publicerad: 1 december 2008, 06:15

Danmarks största kommersiella tv-kanal TV2 har anställt Henrik Qvortrup som ny politisk redaktör och kommentator. Fram tills nu har han varit chefredaktör för Allers skvallertidning Se & Hør.


Henrik Qvortrup.

Nu är Henrik Qvortrup inte helt oerfaren av politisk journalistik. Under 1990-talet jobbade han som politisk reporter på de stora danska dagstidningarna och ingick i redaktionsledningen för tabloiden BT.

Från 2001 och framåt har han varit chefredaktör för Se & Hør.

Men 2005 anlitade DR Qvortrup som politisk kommentator för programmet Jersild & Spin, ett samhällsmagasin om politik, pr och kommunikation.

Qvortrup hoppade av programmet efter att hanhävdat att en dansk politiker använde svartjobbande hemhjälp vilket skapade stor skandal. Jyllandspostens politiske kommentator kallade Qvortrup för ”…dansk medias okrönte bullshitkonung…”.

Nu har Qvortrup fått ett av den danska politiska journalistikens mest inflytelserika jobb.

Förutom att han blir politisk kommentator på TV2 och nyhetskanalen TV2 News ska han leda den politiska redaktionen på TV2 plus att ska ingå i kanalens redaktionsledning.

Även i Danmark uppfattas det som kontroversiellt at välja en skvallerredaktör till jobbet. Men TV2s nyhetschef försvarar sitt val.

– "Qvortrup har genom åren på Se & Hør bevisat att han inte är vän med någon. Och det är väl det som trovärdighet handlar om, säger han till Berlingske Tidene.

Nu väntar vi på att Nyheterna på TV4 anställer Tua Lundström.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.