Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Friday TV stäms på 15 miljoner

Publicerad: 24 oktober 2012, 13:30

Lyxfällan är ett av programmen som Bump stämmer för.

Foto: TV3/Simon Cederquist

Friday TV stäms på 15 miljoner kronor av danska Bump Productions. Bolaget anklagas för att ha snott väsentliga delar i succéformaten "Lyxfällan" och "Minuten". – Vi har ett bra underlag med skriftlig bevisning som stödjer att Friday TV har stulit formaten, säger advokat Malin Forsman på advokatfirman Fylgia som företräder Bump Productions.


Ämnen i artikeln:

MinutenFriday TVLyxfällan

Bump Productions stämning mot Friday TV gäller "obehörigt nyttjande av företagshemligheter" och lämnades till Stockholms Tingsrätt i fredags. Tvisten gäller de båda formaten "Lyxfällan" och "Minuten" som har blivit stora internationella försäljningssuccéer för Friday TV.

I stämningen skriver Bump Productions att de skapade "Minute winner" och "Kör med klatten og bliv gaeldfri på en aften/Luxury Trap" år 2003. Format som enligt bolaget är snarlika "Minuten" och "Lyxfällan" , vilka Friday TV tog fram och började sälja i efterhand. De menar att de har blivit bestulna på sina format, och yrkar på 15 miljoner kronor i skadestånd, plus 2 miljoner kronor i vite för varje överlåtelse som sker i framtiden.

Bolaget skriver i sin stämningsansökan att de vid ett möte den 11 november 2005 presenterades "Minute Winner" för Friday TV, med syftet att de båda bolagen skulle ingå ett samarbete.  Inför mötet ombads det svenska produktionsbolaget att skriva på ett sekretessavtal, eftersom Bump inte ville att deras företagshemligheter (dvs. originalformaten) skulle röjas och säljas vidare. Men sekretessavtalet skrevs aldrig under, och något samarbete blev aldrig av.

Den 15 februari 2006 presenterade Bump Productions "Kör med klatten og bliv gaeldfri på en aften/Luxury Trap" för danska Metronome. När de ett par månader senare påminde om formatet blev de hänvisade till just Friday TV, men inte heller den här gången blev det något avtal.

Bump Production hävdar att de ifjol insåg att Friday TV hade snott väsentliga delar av deras format i skapandet av Minuten och Lyxfällan. I stämningen påvisar de en lång rad bärande element som de menar att Friday TV har stulit.

Eftersom de inte kan utläsa exakt hur mycket pengar som bolaget har tjänat på de båda programmen yrkar de på 10 miljoner kronor i ekonomiskt skadestånd, och 5 miljoner i allmänt skadestånd. Men de kräver att Friday TV ska lämna bokföring till Tingsrätten för att exakt kunna fastslå hur mycket pengar de ska begära. Dessutom yrkar Bump på ett vitesbelopp om 2 miljoner kronor för varje gång Friday TV säljer vidare något av formaten.  

– Vi har ett bra underlag med skriftlig bevisning som stödjer att Friday TV har stulit formaten, säger Malin Forsman på advokatfirman Fylgia som företräder Bump Productions.

Vad säger Friday om anklagelserna?
– De säger att de inte alls har stulit något. De har varit väldigt hårdnackade och nekat under hela processen.

Det här rör händelser som ägde rum 2005/2006. Varför kommer en stämning först nu?
– Bump har själva hållit på och mejlat till höger och vänster. Men Friday TV har inte brytt sig utan kört vidare. Då vände de sig till några andra tv-bolag som hänvisade till Friday. Det här är lite "David mot Goliat". Bump är en enskild firma med format som de har pitchat till höger och vänster, och nu har blivit bedragna. Det är lätt att känna för dem.

Vad grundas stämningsbeloppet på?
– Det grundas på ett avtal som skrevs tidigare, som handlade om ett annat format att gå vidare med. Om de hade haft ett liknande avtal som skulle ha gällt Minuten och Lyxfällan hade det landat på de siffrorna.

Resumé har utan framgång sökt Friday TV:s vd Per Blankens för en kommentar.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

MinutenFriday TVLyxfällan

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.