Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Fritt fram för TV4 med reklamavbrott i sportsändningar

Publicerad: 7 november 2012, 11:18

Foto: Colourbox.

Orgelmusik eller reklam i ishockeyns nedsläppspauser? Miljöpartiet räddade regeringen från nederlag i frågan om reklamavbrott i sportsändningar. För TV4 innebär beslutet att man kan tjäna 15 miljoner kronor på reklamen.


Som Resumé tidigare har skrivit föreslog regeringen att reklamavbrott  under sportsändningar ska tillåtas i enlighet med EU:s tv-direktiv. Det  handlar i huvudsak om ishockey och tennis, som har inplanerade korta  pauser i matcherna.

Pauserna är kortare än en minut, oftast 45 sekunder i hockey, då   publiken tvingas genomlida orgelmusik. I de flesta länder sänds då   reklam i enlighet med EU-reglerna, men inte i Sverige där lagen   förbjuder avbrott för reklam i sportsändningar.

Förslaget slår  direkt mot TV4, eftersom MTG, SBS och Eurosport sänder  från utlandet. I  pengar handlar pausreklamen om cirka 15 miljoner kronor  om året för  TV4.

Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna var emot regeringens förslag och motionerade om  förbud. För en månad sedan kovände Socialdemokraterna i frågan och  krävde också förbud.

Men Miljöpartiet hade inte uttryck någon åsikt och satt plötsligt som  vågmästare. Partiet är inte känt för att vara reklamkramare, men när  Konstitutionsutskottet i går avgjorde frågan slog ordföranden Peter  Eriksson till och röstade med regeringen:

– Det är ju inte så att jag gillar att det blir mer reklam i tv, det är  ingen höjdare. Men det fanns några skäl som gjorde att jag tyckte det  var rimligt. Främst konkurrensfrågan, det vore konstigt om inte TV4  skulle få samma möjligheter som de andra kanalerna som sänder från  utlandet.

– Sedan finns det en möjlighet att fler människor får chansen att se sport, som kanske annars skulle hamna i betalkanaler.

Samtidigt fick Miljöpartiet in en skrivning om att korta reklamavbrott förbjuds i andra sändningar:

– Det fanns en sådan öppning i propositionen, men den har vi stängt för  gott. Det kan ju tänkas att det skulle smygas in i exempelvis debatter.

Gillar du hockey?
– Ja, jag är mycket idrottsintresserad. Jag spelade faktiskt hockey i Elit i Strängnäs en gång i tiden.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.