Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Full fart förbi Fyran

Publicerad: 29 maj 2008, 09:52

Mat-Tina vore en drömrekrytering för TV3, säger Manfred Aronsson, vd på MTG Sverige. Samtidigt har Aronsson ambitionen klar för MTG:s fri-tv-kanaler. – Vi ska köra om Fyran inom ett par år, säger han.


truefalse

Manfred Aronsson är vd på MTG. Foto: Hanna Teleman.

Han kommer till frukosten på Söder Mälarstrand på stela ben. Inte nog med att MTG förlorade fotbollsmatchen mot Land och Rike med 5–0. När han satte sig i bilen väntade en p-bot på 500 spänn.
Annars verkar Manfred Aronsson nöjd med livet. Solbränd, orakad och med en rejäl mustasch  – TV6-kampanjen mot prostatacacer – har han har varit vd för MTG Sverige i knappt ett halvår nu. Det här är den första större intervjun han gjort sedan han gick över från konkurrenten SBS.
Och Aronsson verkar sugen på att komma tillbaka i hetluften. I dag, torsdag, träffar han mediebyråerna och lägger ut texten om hur MTG:s fri-tv-kanaler ska växa om TV4-gruppen.
– Vi flyttar ”Efterlyst” till onsdagar, efter 18 år på torsdagar. I höst kommer det att bryta ut ett helgkrig när Trean satsar på en ordentlig fredagsunderhållning, säger Manfred Aronsson, där han sitter i MTG:s förmodligen minsta rum, dessutom fönsterlöst.

När du började på MTG sa du att du skulle ta ett halvår på dig att analysera läget. Vad har du kommit fram till?
– Vi har en fantastisk potential med våra fyra fri-tv-kanaler att bli Sveriges största kommersiella tv-hus.

Hur ska det gå till?
– Redan i dag är vi periodvis störst i målgruppen 15–44 år. Vi ska nu renodla kanalernas profiler ytterligare och satsa ytterligare på TV6 och TV8. Flytten av hockey-VM till TV6 visar att kanalen kan bära stora dyra rättigheter. Det ska vi bygga vidare på. En serie som ”Prison Break” hör inte hemma hos kvinnokanalen TV3, utan ska flyttas till TV6.

Vad blir nästa steg för TV6?
– Vi letar efter nästa Fredrik och Filip.

Varför inte värva dem direkt i stället?
– Nej, de har blivit för etablerade. Har man varit med i Oldsbergs ”På Spåret” så är man inte så wild och crazy längre.

Vad händer med TV3?
– Trean behöver stärkas med fler inköpta serier riktade till kvinnor samt en tydligare paketering av TV3s position.

Vem är TV3:s bästa programledare?
– Det är Renée Nyberg. Hennes intervju med Persbrandt öppnade för hemma-hos-intervjun hos Zlatan i Malmövillan.

Vilken programledare vill du sno från SVT?
– Mat-Tina skulle passa väldigt bra hos oss. Hon är en karismatisk och positiv person.

Hur vill du utveckla TV8?
– Aschbergs ”Insider” skulle kunna stärka kanalen ytterligare. Adaktusson är en stark ambassadör, men för att växa behöver kanalen fler inköp av lifestye, drama och dokumentärer. Det kommer fler kvalitetsserier som Gordon Ramseys ”Kitchen Nighmares” i höst.

Hur har TV4 lyckats med sina nischkanaler?
– TV4s varumärke är jättestarkt, men tittarmässigt käkar nischkanalerna på morsan. Sanningen är att tv-köparna för första gången kan ersätta TV4-husets räckvidd med MTG-kanalerna kombinerat med SBS.

Hur kommer det att påverka annonspriserna?
– Tidigare har annonsörerna fått betala en premie på 30–40 procent för att gå i TV4. Men det håller inte längre. Det senaste halvåret har vi tagit marknadsandelar.

Är du nöjd med lönsamheten för MTG Sverige?
– Nej, vinstmarginalen behöver drivas upp.

Hur då?
– TV6 och TV8 ska växa. Jag planerar också ett antal nyckelrekryteringar och organisationsförändringar. Idag finns det ett glapp mellan London och Stockholm.

Vad betyder avtalet med Telia?
– Det har tröskats i ett par års tid. Avtalet som vi jobbat intensivt med är ett av de viktigaste avtalen som MTG slutit de senaste åren.

Varför då?
– Det innebär en avgörande kursändring. Viasat ska finnas tillgängligt över allt. Tack vare Telia-dealen kan vi bearbeta 1,1 miljoner nya hushåll. Vi äger visserligen inte kunden och boxen, men möjligheten att själv marknadsföra och sälja våra paket är viktigast.
– Det är inte längre lika viktigt att äga kunden via boxar och avtal när distributionen blir en vardaglig vara. I stället är det innehållet, paketen och kunskapen som avgör.

Betyder det att Viasats operatörsdel är till salu?
– Nej, men det kan vara så att vi i framtiden inte kommer att äga boxarna och kunderna.

Hur ser du på ett köp av konkurrenten Canal Plus?
– Jag deltar inte i de diskussionerna. Men de har många bra rättigheter, inte minst sporträttigheter. Men frågan är om det inte är billigare att pilla ut de rättigheterna och köpa de separat, än att bjuda på hela bolaget. Det blir betydligt billigare.

Är sammanslagningen av Playahead och ZTV ett misstag?
– Det är för tidigt att säga. Playahead ligger under Anders Nilssons ansvar. Men jag har stor respekt för social communities och det kan vara svårt att smälta samman Play­ahead med TV. Vi får se hur vi gör.

Bernt Hermele

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.