Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

"Game-shows är ute"

Publicerad: 7 oktober 2010, 12:16

Spelprogram eller så kallade game-shows göre sig icke besvär hos Kanal 5 och Kanal 9. Det hävdar programchefen Lars Beckung. Han har spottat trenderna på Cannes tv-mässa Mip TV.


Ämnen i artikeln:

Kanal 5Lars Beckung

Lars Beckung, programchef på Kanal 5. Foto: Andreas Elgstrand.

Efter att Lars Beckung besökt tv-mässan i Cannes, Mip TV, har han blivit än mer övertygad om att spelprogram, game-shows, inte är något för den svenska marknaden:
– Vi har lagt spelprogram på Prime-Time i Sverige, men det fungerar inte. Spelprogram fungerar bäst tidigt på kvällen och då är det inte tillräckligt många som tittar. I exempelvis Storbritannien har man så stor befolkning att det fungerar bra att lägga lokalproducerade program tidigt på kvällen, säger Lars Beckung.

Samtidigt menar han att det finns undantag i Sverige som exempelvis Postkodsmiljonären, men en viktig bidragande orsak till att programmet bär sig beror på att det sponsras av Postkodlotteriet, menar Lars Beckung.

I Sverige är också trenden kring dokumentärt berättande såsom Ullared tydlig, men då ett sådant upplägg bygger på att man hittar spännande karaktärer är det svårare att sälja som format utomlands , menar Lars Beckung.

Vid MIP har han framförallt fördjupat samtalen med producenter och upphovsmän kring format man är extra intresserad av. Men det rör sig inte om några avslut. Och eftersom det tar minst ett år innan programmen når tittarna är det på tok för tidigt att säga vad det rör sig om för program eller inriktning, resonerar Lars Beckung.

Det är ont om helt nya trender, istället är det nya varianter av befintliga program som dominerar.
– Man ser exempelvis fortsatt mycket Japan-inspirerade wipe-out-program och liknande. Sedan verkar det som att olika former av talangprogram fortfarande fungerar bra, säger Lars Beckung.

Detsamma gäller på dramasidan där befintliga hit-serier som Greys Anatomy och House fortsätter att dominera. På sikt räknar dock Lars Beckung med att många av de större serierna går i graven:
– Just nu har nya produktioner svårt att hävda sig. Men inom närmaste 3-5 åren tror jag att vi får se många större serier försvinna. Det gäller också många talangprogram, säger han.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Kanal 5Lars Beckung

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.