Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Gör rekordresultat kan säljas

Publicerad: 13 december 2010, 13:59

ProSieben Sat1 kan tänka sig att sälja Kanal 5 och Kanal 9 om värderingen blir tillräckligt hög: – Vi räknar med rekordresultat i år, säger vd Jonas Sjögren.


Ämnen i artikeln:

Kanal 9ProSiebenKanal 5

Jonas Sjögren, vd för Kanal 5 och Kanal 9.

I helgen gick ProSiebens koncernchef Thomas Ebeling ut i Frankfurter Allgemeine och öppnade för en försäljning av några utländska dotterbolag. Tv-koncernen har verksamhet i 14 länder och särskilt bra går det i SBS dotterbolag i Skandinavien.

– Det är värt att överväga en försäljning där vi kan få en hög värdering eller en strategisk premie, sade Thomas Ebeling.

SBS Broadcasting Sverige äger Kanal 5 och Kanal 9 och framhålls ofta som klassens ljus när lönsamheten ska redovisas. Under krisåret 2009 gjorde Kanal 5 en vinst på 266 miljoner, trots att omsättningen sjönk till 1 059 miljoner. I år har det gått ännu bättre och resultatet bör kunna nå långt över 300 miljoner:

– Det går väldigt, väldigt bra, säger vd Jonas Sjögren. Klart vi hoppas slå rekord och ännu bättre ser det ut för nästa år.

Däremot vill han inte uttala sig om en eventuell försäljning:

– Jag har blivit såld och köpt några gånger och lärt mig att det viktiga är att fokusera på att leverera goda resultat. Resten är en ägarfråga.

ProSieben ägs av riskkapitalbolagen KKR och Permira och har varit till salu en längre tid. Koncernen har lån på över 30 miljarder kronor, men klarade bankernas krav under finanskrisen. Aktien var då som lägst nere i två euro på Frankfurtbörsen, men noterades i dag till 23:40 euro.

2008 sålde Prosieben Canal plus till TV4 för 3,2 miljarder kronor.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

Kanal 9ProSiebenKanal 5

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.