Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Halal-tv:s programledare nobbar Debatt

Publicerad: 6 november 2008, 15:32

I måndags publicerade Halal-tv ett gräl med ekonomen och krönikören Carl Hamilton på SVT:s hemsida. Ikväll ska frågan om seder och bruk kopplade till religion diskuteras i SVT:s Debatt. Men då vägrar de tre programledarna för Halal-tv att ställa upp.


Cherin Awad, Khadiga El khabiry och Dalia Azzam Kassem är programledare för Halal-tv. svenskheten i Halal-tv. Foto: Marianne Earthy/SVT

I måndags skapade SVT:s nya programserie Halal-tv stora rubriker. Innan programmet sändes publicerades en intervju med ekonomen och krönikören Carl Hamilton. Där blev Hamilton provocerad över att två av programledarna inte ville ta honom i hand inför intervjun.

Bland annat sa Carl Hamilton att man borde ta seden dit man kommer och klarar man inte de får man bli eremit och bo i en jordhåla.

Trots den stora uppmärksamheten innan sändning lockade premiäravsnittet inte ens 300 000 tittare. Serien fick ett ljummet mottagande av tv-kritikerna. Tittarna har reagerat starkt på Halal-tv och den är det mest anmälda tv-programmet till Granskningsnämnden den här veckan.

Ikväll ska SVT:s debattprogram Debatt diskutera seder, bruk och religion med utgångspunkt i grälet mellan programledarna och Hamilton.

Carl Hamilton kommer att vara med i kvällens program men Cherin Awad, Khadiga El khabiry och Dalia Azzam Kassem som leder Halal-tv ställer inte upp.
– Ja, de har tyvärr avböjt att medverka. Jag tycker att det är märkligt att de startar debatten men inte vill fortsätta delta i den, säger Lena Laurén projektledare för Debatt.
– Det är också konstigt att SVT:s profiler inte vill vara med i SVT.

Joakim Sandberg, ansvarig utgivare för Halal-tv, har erbjudit sig att vara med i kvällens program. Men det har Debattredaktionen tackat nej till.

Fotnot: Efter att artikeln publicerats har Debattredaktionen ändrat sig och Joakim Sandberg kommer att delta i kvällens debatt.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.