Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

"Hamiltons kunskap om nischkanaler inte imponerande"

Publicerad: 5 mars 2008, 17:38

Jan Scherman blir inte alls vansinnig över någon siffra. Och Eva Hamiltons kunskaper om nischkanaler är inte särskilt imponerande. Nu svarar Jan Scherman på Eva Hamiltons tal om TV4:s satsningar på nischkanaler. – Det är fascinerande hur upptagen hon verkar vara av vad vi håller på med, säger han till Resume.se.


Jan Scherman. Foto: Stefan Borgius

På ett möte med Radions och Televisionens pensionärsklubb i slutet av februari talade SVT:s vd Eva Hamilton om ”siffran som gör Janne Scherman vansinnig”.
– En siffra som jag är väldigt glad över är att 81 av de 100 mest sedda tv-programmen kommer från SVT. Det är en siffra som gör Janne Scherman vansinnig. SVT står för de stora lägereldarna, sa Eva Hamilton.

Janne Scherman slår tillbaka när Resume.se träffar honom i samband med att TV4 presenterar sommarens satsning på EM i fotboll:

– Man ska vara klar över att när personer uttalar sig om andras humör så handlar det väldigt ofta om avsändarens humör och inte om mottagarens. När SVT går bra ger det mig mer energi och kraft för att vi ska jobba ännu bättre. Om Eva Hamilton uppfattar det som att jag blir vansinnig så har hon nog lite svårt att läsa mina reaktioner.

Eva Hamilton säger också om TV4:
– Vad Fyran gör för att balansera att storfyran tappar tittare är att starta nischkanaler. Det handlar om små, specialiserade kanaler, som Fyran kan lägga ner efter ett halvår. De kan öppna en sportkanal i samband med ett event, som man sedan lägger ner och öppnar en annan liten småkanal.

Där påpekar Jan Scherman att TV4 inte har lagt ner en enda nischad kanal.

– Eva Hamiltons kunskap om nischkanaler är inte särskilt imponerande. Så fungerar det inte. Vi har valt väldigt öppet och tydligt som en del av vår strategi att långsiktigt öppna nischade kanaler eftersom de möter ett behov. Det som är korrekt, och det gäller SVT i lika hög grad, är att de stora kanalerna tappar. Vi tappar minst och är den största stora kanalen. Om vi skulle agera med en nischkanalstrategi som hon beskriver så skulle det gå riktigt illa, säger Scherman.

Hur länge finns TV4 Science Fiction?

– Där skulle jag väldigt säkert kunna säga att den har en så stor hardcoregrupp att den kommer definitivt att finnas väldigt länge.

Science Fiction kommer med andra ord att leva in i framtiden. Det ingår inte i tänkandet att lägga ned en kanal, enligt Scherman.

– Så är det med specialtidningsbranschen också, att de är mindre konjunkturkänsliga. Jag skulle vara väldigt försiktig om jag var Eva Hamilton med att tala om hur kommersiell tv fungerar, säger Jan Scherman.

Han reagerar dessutom över att Eva Hamilton pratar så mycket om TV4.

– Det är fascinerande hur upptagen hon verkar vara av vad vi håller på med. En bra princip när man är ute och pratar, internt och externt, att man fokuserar på sin egen verksamhet. Vi står här och lyssnar på Lasse Lagerbäck. Om han skulle ägna sig mer åt motståndaren än åt sitt eget lag skulle vi inte vara i EM.

Läs mer: Så ska SVT slå TV4

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.