Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Han räddar skivbranschen

Publicerad: 2 oktober 2009, 08:27

Här är skivbranschens räddare. En 43-årig norrman med en egen talkshow. Hans pr-effekt påverkar skivförsäljningen dramatiskt.


Ämnen i artikeln:

UniversalFredrik Skavlan

Fredrik Skavlan är glödhet. Han vann Kristallen för Årets programledare och Årets underhållningsprogram. Nu är han dessutom skivbranschens frälsare. Foto: Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Ni ser på bilden till höger vem det handlar om.

Fredrik Skavlan – han gör underverk för skivbranschen.

Jazzångerskan Melody Gardot var ingen raket på listorna med sin nya skiva ”My one and only thrill” – förrän hon i fredags gästade norrmanen i dennes talkshow i SVT.

Hon berättade intressanta historier om sitt liv, framträdandet på scenen blev en succé, och vips så rasslade det bara till.

Gardots platta gick inte bara in direkt på Itunelistans förstaplats, utan även in på albumlistans fjärdeplats – efter att veckan innan ha legat i skymundan på plats 60, skriver Expressen.

Charlie Åberg på Universal, som ger ut Gardots album säger att det är guld värt att få uppträda just hos Skavlan.

På frågan om Skavlan är en maktfaktor säger han:

– Absolut! Skavlans inverkan är unik. Senast ett tv-program påverkade skivförsäljningen så tydligt var väl ”Bingolotto” och Sen kväll med Luuk”. Men då var det å andra sidan goda tider, säger Charlie Åberg till Expressen.

Melody Gardot är det tydligaste exemplet hittills på Skavlan-effekten. Men även tidigare gäster har fått en rejäl skjuts upp på listorna, som Seasick Steve, skriver Expressen.

–  Lyckas man fånga den publik som inte laddar ner musik och kanske köper en skiva om året, då syns det i statistiken, säger Charlie Åberg.

– Anledningen till att det funkar är att programmet känns på riktigt. Musiken är ingen utfyllnad. Sedan handlar det mycket om förmågan tt presentera något nytt och oväntat. Jag tror att 90 procent av tittarna inte hade en aning om vem madame Gardot var innen de såg programmet, säger Mattias Wachtmeister, A&R på Warner.

I kväll uppträder popsångaren Mika i programmet. Han ligger på 14:e plats på albumlistan med sin nya skiva och frågan är bara hur högt han kommer att klättra efter tv-showen.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

UniversalFredrik Skavlan

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.