Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Hans Pekkari: ”Slutspelshockeyn har varit en olönsam affär”

Publicerad: 9 januari 2013, 15:38

Idag stod det klart att TV4-gruppens sportchef Hans Pekkari sålt sändningsrättigheterna till slutspelet i ishockey: – Jag kan bara konstatera att det har varit en olönsam affär för TV4-gruppen, säger han.


Ämnen i artikeln:

Hans PekkariTV4

TV4-gruppens rättigheter för slutspelet i hockey löper mellan 2011 och  2014. TV4-gruppen väljer nu att dra i handbromsen att år innan  kontraktet löper ut.

Slutspelet i ishockey tas i stället över av SBS och Kanal 5:
– Affären  är en del av en översyn där vi har analyserat och sorterat vår  sporträttighetsportfölj. Nu är vi klara med detta i och med  försäljningen av slutspelet i ishockey. Nästa affär handlar snarare om  nya rättigheter som vi köper in med hjälp av de pengar vi får in i och  med försäljningen, säger Hans Pekkari, sportchef på TV4-gruppen.

Han  kan konstatera att slutspelet i ishockey har varit en olönsam affär för  TV4-gruppen, men vill inte gå närmare in på varför man har haft svårt  att få ekonomi i sådana rättigheter.

Han påtalar samtidigt att det  inte är att så att TV4-gruppen helt slutat att sända slutspelet i  ishockey, men att det numera blir tillgängligt via betalkanalen C More.

Han tycker också att TV4-gruppens satsningar på VM i ishockey har gått långt över förväntan:
– Vi ökade tittandet på Sveriges matcher med 118 procent i genomsnitt i förhållande till MTG:s sändningar från 2011, säger Hans Pekkari.

Han  menar att potentialen är extra stor i år i och med att hockey-VM:s  semifinal och match om tredje pris gick i Finland i fjol, men spelas i  Sverige denna gång:
– Sverige åkte ut i samband med kvartsfinalen förra  gången så nu har vi en ny chans att ta oss längre, vilket kan ge ökat  tittande, säger Hans Pekkari.

Hockey-VM går varje år till skillnad från OS. Hur ser du på risken att det blir tjatigt?
– Hockey-VM är en stark turnering och det beror mycket på att Tre Kronor är ett starkt varumärke och ett folkkärt landslag, så jag ser ingen sådan risk, säger Hans Pekkari.

Men varför är det så svårt att få ekonomi i just slutspelet i ishockey?
– Jag  vill inte gå in på några detaljer, utan kan bara konstatera att vissa  rättigheter är mer lönsamma än andra och att slutspelet i ishockey är en  olönsam fri-tv-rättighet, säger Hans Pekkari.

Han uppger att flera TV4-profiler  har visat förståelse för gruppens beslutat  sälja rättigheterna efter att man har presenterat det faktaunderlag som  ligger bakom beslutet.

Han vill också poängtera att TV-tittarna får  ett brett sportutbud även framöver – kanske än bredare i och med att  slutspelet i hockey försvinner och frigör resurser:
– Vi har exempelvis premiär för Ski Classics i helgen, säger Hans Pekkari.

Han  uppger också att TV4s sänder Sportcentralen, Bandy-VM, inom- och  utomhus-VM i friidrott, fotbolls-EM och inte minst ishockey-VM:
– Vi presenterar ett starkt fri-tv-utbud jämte vårt utbud i C More, säger Hans Pekkari.

Han vill inte gå in på vad man fick betalt av SBS för rättigheterna:
– Jag kan ändå säga så mycket som att vi är väldigt nöjda med de ekonomiska villkoren i affären, säger Hans Pekkari.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Hans PekkariTV4

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.