Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Här sätter han det hopplösa ortsnamnet i direktsändning

Publicerad: 11 september 2015, 07:33

Liam Duttons väderleksrapport har blivit en global snackis

Prova att uttala Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch? Jaså gick det inte. Den brittiske tv-meteorologen Liam Dutton lyckades med konststycket. Nu har väderleksrapporten blivit viral.


Onsdagen bjöd på värmebölja i den lilla walesiska orten Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch. Liam Dutton är tv-meteorologen på brittiska Channel 4 och  tvingades läsa upp ortsnamnet - i direktsändning.

Meteorologen är uppväxt i den walesiska huvudstaden Cardiff vilket gjorde det enklare för honom att hålla tungan rätt i munnen.

– Det finns alltid en risk att man stakar sig, men det är naturligt i det här jobbet. Jag har jobbat med vädret i tv i 13 år, så jag har kommit till en punkt där jag är trygg i direktsändning och blir sällan nervös, säger Liam Dutton till Wales online.

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch är ett kymriskt ortsnamn och betyder "Den Heliga Marias kyrka i den vita hasselns dal nära den strida vattenvirveln vid helgon Tysilio av den röda grottans kyrka".

– Det är definitivt det mest utmanande namnet att uttala i Storbritannien. Andra namn som ofta är svåra är de som uttalas helt annorlunda än de stavas. Men man lär sig av sina misstag snabbt när människor påminner en om att man använt fel uttal, säger Liam Dutton.

Klippet med det fläckfria uttalet har nu blivit en snackis och sprids som en löpeld i sociala medier.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.