TV
Hård kritik mot SVT – sände studiosnack istället för kravallerna
Publicerad: 12 juni 2016, 07:57
André Pops, Johanna Frändén och Daniel Nannskog i SVT:s studio igår.
Foto: SVT
Efter matchen mellan England och Ryssland utbröt våldsamma scener på läktarna. Men SVT visade inget av detta, vilket väckte stor ilska i sociala medier.
FT
Fredrik Thambert
Efter slutsignalen mellan England och Ryssland på lördagskvällen bröt ryska huliganer säkerhetsbarriären och stormade en läktare med engelska fans. Otäcka bilder visar hur de flyr i panik för att undkomma sparkar och slag från de attackerande männen. Men i SVT:s sändning fick tittarna inte se något om detta. Istället körde kanalen på enligt körchemat med snack om matchen och uppladdning inför Sveriges drabbning mot Irland på måndag.
Under tiden haglade kritiken på Twitter. Flera andra medier berättade om oroligheterna som samtidigt pågick i Marseille, och de våldsamma bilderna spreds i sociala medier.
— michael poromaa (@MPoromaa) 11 juni 2016 Herregud. Skandalscener på läktaren och SVT bryter inte i sin sändning. Snacka om noll känsla
— Malin Roos (@mmmroos) 11 juni 2016'Vi tittar på vad som har hänt tidigare i dag istället'
— Patrik Sjögren (@SjogrenPatrik) 11 juni 2016Väldigt mycket SVT nu. Har planerat sitt körschema i månader och håller det stenhårt. Inget utrymme för snabb nyhetsvärdering i maskineriet.
— Ehsan Fadakar (@ehsanfadakar) 11 juni 2016SVT: Vi kan tyvärr inte berätta om vad alla ser via andra kanaler då vi själva inte befinner oss mitt bland fansen som får stryk.
SVT Sport meddelade efter en stund att de inväntade fler uppgifter innan de kunde gå ut med information i sändning.
— SVT Sport (@SVTSport) 11 juni 2016Vi arbetar just nu på att få fram uppgifter över vad som sker på läktaren bland supportrarna. #twittboll #em16
Först efter cirka 20 minuter berättade programledaren André Pops för tittarna om att det uppstått bråk på läktarna och hänvisade senare till SVT Sports sajt och app.
Publiceringschefen Patric Hamsch försvarade i efterhand SVT:s seghet med att de var tvugna att veriera uppgifterna innan de kunde gå ut med något.
– Det är absolut viktigt för oss att vara snabba. Men också att vara korrekta. Det betyder ibland att det dröjer lite extra. Jag såg också kritiken och bilderna på twitter. Men man vet inte exakt vad man ser och vad man vill visa. Vi önskar att vi hade varit lite snabbare. Men inte mycket snabbare, säger han till Expressen.
En försvårande omständighet var att UEFA (som SVT får livesändningen från) inte visade vad som pågick på läktarna. SVT:s egna kommentatorer Chris Härenstam och Glenn Strömberg hade lämnat arenan direkt efter slutsignalen, och reportern Björn Nordling befann sig i katakomberna för att göra intervjuer.
– Det komplicerade hela situationen och gjorde att vi inte kände oss trygga med en publicering, säger Patrci Hamsch till Expressen.
Trots försvarstalet får SVT hård kritik på krönikepalts i dag.
"1975 stod Bo Holmström utanför den västtyska ambassaden i Stockholm och skrek "LÄGG UT" när det small på tredje våningen.Vad hände? Efter att ha följt SVT ikväll känner jag bara; LÄGG NER!" skriver Sportbladets Marcus Leifby.
"I går snackade hela Fotbolls-Europa om samma sak: läktarskandalen efter EM-matchen mellan England och Ryssland. Hela Europa – förutom SVT:s EM-studio. Det är dags för public service att skärpa sig och överge sitt förlegade sätt att sköta bevakningen av live-idrott" skriver Sebastian Mattsson på Expressen.
Många utkräver också svar på hur avtalet mellan Uefa och SVT ser ut kring vad se får visa och inte. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson skriver:
"Uefa har också ett ansvar för nyhetsförmedlingen här, med sina lika otidsenliga som rigorösa rättighetsregler som möjliggör för privatpersoner på läktarna att filma och ta bilder på exempelvis huliganattacker – samtidigt som etablerade nyhetsmedier inte kan visa vad som händer. Jag vet inte om det var Uefa som stoppade SVT:s rapportering, låt oss hoppas det, men frågan är väl om medierestriktioner som de vi vant oss vid är rimliga i framtiden?".