Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Hatbreven strömmar in till kommunen efter "Uppdrag Granskning"

Publicerad: 14 mars 2013, 13:35

I förra veckan var Leksands kommun under lupp i SVT:s "Uppdrag Granskning". I programmet anklagades kommunen för att ha hjälpt stans hockeylag att skatteplanera. Hatbreven har strömmat in mot kommunen som har kontaktat polisen.


I förra veckans "Uppdrag Granskning" i SVT anklagades Leksands kommun bland annat för att hjälpa hockeyklubben Leksands IF genom skatteplanering.

Programmet skapade starka reaktioner. I ett motangrepp hävdade Leksands kommun att programmet innehöll flera faktafel och anmälde Uppdrag Granskning till granskningsnämnden.

Flera tittare var också upprörda av kommunens agerande. SportExpressen har tagit del av flera av de hatiska brev som inkommit till Leksands kommun efter granskningen.

"Så länge jag lever kommer jag motarbeta er i precis allt jag kan. Du kommer ALDRIG mer sätta din fot i kommunhuset vad det lider. Era korrupta fruktansvärda äckliga människor." skriver en person.

En annan skriver:

"Jag skulle inte våga gå utanför dörren på ett halvår efter ett sånt totalhaveri. Du ger ett patetiskt och pajasaktivt intryck".

Hatbreven har fått Leksands kommun att agera. Nu har man kontaktat polisen genom att bifoga hundratals sidor med hatbrev som inkommit riktade mot kommunen och dess representanter.

– Det här är ingen anmälan utan det är underrättelseinformation. Den stora skillnaden är att man måste ha ett tydligt brott i brottsbalken vid en polisanmälan. Det måste finnas någon som går att åtala för brottet. Underrättelseinformation är när vi berättar för polisen att vi ser att det kan uppstå en risk att författningsskyddet inte är så starkt. Man kan känna obehag och känna sig orolig vid beslutsfattandet, säger kommunens säkerhetschef Maria Skalk till SportExpressen.

Författningsskyddet innebär bland annat att politiker ska stå fria från påverkan utifrån i sitt beslutsfattande.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.