Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Hej då, granskare!

Publicerad: 1 september 2010, 14:26

Ingen kan längre kolla om politikerna lever som de lär. Rot- och rutavdrag är sekretessbelagda efter en dom där SVT:s ”Uppdrag granskning” begärt ut pr-konsulten Göran Perssons rutavdrag. Men Skatteverket sade nej och vann i kammarrätten.


Ämnen i artikeln:

SkatteverketGöran PerssonSVT

truetrue2020-08-20T13:18

(Foto: Scanpix)

Fram till den 1 juli i fjol tvingades den som utnyttjade en rot-/rut-tjänst själv begära skatte­reduktion efter att ha betalat utföraren. Då tog ­Skat­teverket ett skatte­beslut och sådana är i regel offentliga.

Huvudprincipen är annars att uppgifter om enskildas ekonomiska förhållanden är sek­retessbelagda, med ­un­dan­tag för beslut om skatt eller underlag för beskattning. I fjol kunde därför vem som helst kolla vilka som utnyttjade rot/rut.

Men för ett år sedan infördes fakturametoden. Den som köper en tjänst betalar halva beloppet och utföraren begär utbetalning av resten från Skatteverket.

”Uppdrag granskning” begärde att få ta del av de utbetalningar som hade gjorts till ut­förare av tjänster hos förre statsministern Göran Persson och hustrun Anitra Steen sedan den 1 juli 2009. Den 5 maj avslog Skatteverket. ”Uppdrag granskning” överklagade till kammarrätten i Stockholm, som också sade nej.

Beslutet att betala ut pengar­ till utföraren anses inte vara ett skattebeslut, trots att Skatte­verket skriver så här i sina egna föreskrifter:

”Det belopp som Skatteverket betalar ut till utföraren tillgodoförs köparen som preliminär skattereduktion. Den preliminära skattereduktionen kan liknas vid en förtida­ återbetalning av köparens slutliga skatt som av praktiska skäl betalas direkt till utföraren för att reglera köparens skuld till utföraren.”

Men kammarrätten hänvisar till regeringen, som i sitt förslag till riksdagen skrev att uppgifterna om utbetalning och skattereduktion inte bör undantas från sekretess.

Nu återstår för ”Uppdrag granskning” att begära att frågan prövas av Regeringsrätten. Så här säger journalisten Anders R Olsson som är ”Uppdrag gransknings” rådgivare i offentlighetsfrågor:
– Jag tycker att ”Uppdrag granskning” bör begära prövning. Det här är en principiellt viktig fråga.
– Kammarrättens motive­ring låter som brännvinsad­vokatyr. Men det är helt i linje med utvecklingen, man stänger mer och mer med sekretesslagens hjälp. För varje lättnad som görs i lagen kommer nio skärpningar.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.