Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Hemlig jättesatsning planeras efter Solsidan

Publicerad: 22 mars 2011, 11:43

Sista avsnittet av den omåttligt populära komediserien ”Solsidan” visades i söndags – men det finns hopp för framtiden, flera nya humorserier är på väg. Nu kan Resume.se avslöja att produktionsbolaget Jarowskij är på gång med en komediserie i ”Solsidan-nivå”. – Produktionen är långt gången, säger Pontus Edgren, vd på Jarowskij, till Resume.se.

Ämnen i artikeln:

Henrik DorsinSto-CphJohan RheborgSolsidanJarowskijPeter MagnussonPontus Edgren

MC

Malin Carlehäll


Ur senaste avsnittet av "Solsidan". Foto: TV4.

Resumé har tidigare rapporterat om Solsidan-effekten – att intresset för liknande komediserier har ökat hos de svenska tv-bolagen. Jarowskij har sålt två storsatsningar till TV4. Den ena är en svensk version av ”the Office” med Henrik Dorsin i huvudrollen, den andra är fortfarande hemlig. Men det ska vara en satsning i nivå med ”Solsidan” bekräftar nu Pontus Edgren. Han vill inte avslöja fler detaljer men säger:

– Det är en stor komediserie i Solsidan-nivå och produktionen är långt gången.

I övrigt är det full fart på humorsidan i tv-branschen. Efter succén med Solsidan kan man skönja en trend bland svenska producenter. Fler produktionsbolag satsar på större produktioner och man börjar rikta in sig mer och mer på sitcoms, något som dominerar den amerikanska tv-tablån till skillnad från sketchserierna som varit mer populära i Sverige.

Det pratas exempelvis om att karaktären ”Fredde”, som spelas av Johan Rheborg, i Solsidan ska få en egen spin-off-serie. Enligt Nöjesbladet har det både bekräftats från Rheborg och TV4 att en ny komediserie påbörjats. En spin-off med ”Ove Sundberg”, som spelas av Henrik Dorsin, har också diskuterats.

– Det är ingenting som är bekräftat från vårt håll, säger Pontus Edgren.

Den 27 mars har även dramakomediserien ”Stockholm – Båstad” med Peter Magnusson i huvudrollen premiär. Bakom manus står Magnusson tillsammans med regissören Martin Persson. Serien är i tre delar och produceras av Sto–Cph.

– Jag tror att det är ganska naturligt att man tittar på en sådan succé som Solsidan och frågar sig hur man kan vara med på tåget. Vi gör ju ”Stockholm-Båstad” med Peter Magnusson just nu, så det är klart att vi också vill vara med och nagga i kanten på kakan, säger Mikael Svensson, vd på produktionsbolaget Sto–Cph, till Resume.se.

Och fortsätter:

– Jag sa till Felix (Herngren) förut att han har skapat ett benchmark för oss andra i och med ”Solsidan”. Det är sensationellt att nå ut till så stor public och att lyckas gå hem i alla läger. Att någon kommer göra något liknande inom en snar framtid är osannolikt.

En annan humorserie som är under produktion just nu är Jarowskijs svenska version av ”the Office”.

– Vi ser ett ökat intresse för lite större produktioner nu när man ser att det lönar sig helt enkelt. Trenden är väl att det går mot mer sitcoms istället för sketchserier. Vi håller just nu på med två produktioner, en är hemlig än så länge och den andra är en svensk variant av ”the Office”. Det som är likheten mellan ”the Office” och ”Solsidan” är att vi arbetar med igenkänning, man ska kunna relatera till det man ser. Vi vill hitta en liknande ”Solsidan-känsla” med serien, fast på jobbet, säger Pontus Edgren.

Och fortsätter:

– ”Solsidans” framgångar är väldigt roligt för oss, tittarna och hela branschen. Det är positivt för väldigt många och kan ge upphov till många roliga stunder framför tv:n.

Tror du att fler produktionsbolag känner att det kan vara lönsamt att göra större och dyrare produktioner i och med "Solsidans" lönsamhet?
– Ja, absolut. Tidigare har bara SVT och tv4 haft råd men nu kommer det säkert att bli annorlunda. Sen tillkommer andra problem, som att garantera att det blir en succé och liknande. Hela drama- och humorbiten kommer att utvecklas och jag är säker på att "Solsidan" har varit en katalysator för det. Jag är helt säker på att det kommer pitchas en väldig massa humoridéer framöver.

Humorserierna som planeras:

Svenska "the Office", inspelningarna pågår under våren, det är ännu oklart när den planerar att sändas. Produktionsbolag är Jarowskij, serien kommer sändas i TV4.

En fortfarande hemlig humorserie som ska sändas i TV4, enligt vad Resume.se erfar. Produktionen är i nivå med Solsidan och är långt gången. Jarowskij är produktionsbolag.

"Stockholm–Båstad", premiär 27 mars i TV4, tar Solsidans slot på söndagkvällarna. Produktionsbolag är Sto-Cph.

Spin-off-serie på ”Fredde” i Solsidan, aktuellt att sändas i TV4 om det blir verklighet, produceras i så fall av Jarowskij och FLX, som båda står bakom Solsidan.

Eventuellt en spin-off-serie på ”Ove Sundberg” i Solsidan, sänds i så fall i TV4.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev