Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Historieätarnas julvideo

Publicerad: 12 december 2013, 14:11

Erik Haag och Lotta Lundgren beskriver det som en julbordsorgie. Här är SVT:s musikvideo för kommande julserien av ”Historieätarna”.


Ämnen i artikeln:

SVTErik HaagLotta LundgrenKarin af Klintberg

– Julen är vår absolut viktigaste högtid, ingen annan kommer ens i  närheten. I det här programmet berättar vi Sveriges historia genom  julen, men vi försöker också gå till botten med vad julen är för  någonting, säger Karin af Klintberg, seriens producent i en kommentar.

Erik  Haag och Lotta Lundgren ska bland annat ställas inför utmaningar som  att slakta julgrisen, bada julbad, fira Norén-jul och att fira jul med  döda släktingar.

Programmet är framförallt en ren orgie i olika julbord.
– Jag åt så mycket julbord att jag fick feber. Det var dumt, säger Lotta Lundgren.

Duon  försöker även besvara frågor som varför vi älskar julen så mycket,  varför den kärleken vanligtvis är ”helt och hållet obesvarad” och hur  svenska jultraditioner har skiftat i takt med tiden och nya ideal.

Erik Haag och Lotta Lundgren kommer också fram till höjdpunkter såväl som smärtpunkter med julen.

–  Precis som allt annat i vår svenska kultur har julen alltid varit i  ständig förändring. Man kan säga att programmet är en retsam julhälsning  till dom som tror att svensk kultur är någonting vi kan konservera  genom att dra upp gränser mot andra kulturer, säger Erik Haag i en  kommentar.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.