Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Historiskt jättekliv för TV8

Publicerad: 20 augusti 2008, 07:49

Glöm futtiga tittarsiffror på några tusen personer. På onsdagskvällen tar TV8 plats bland de stora tv-kanalerna. Trots Zlatans skadefrånvaro och den närmast mördande konkurrensen från SVT:s OS-sändningar.


Henrik Larsson är ny lagkapten för Sverige i träningslandskampen mot Frankrike som sänds i TV8. TV8 kommer att sända Sveriges stundande VM-kval, efter flytten från TV3 och TV6. Foto: Rickard Kilström.

Träningslandskampen mellan Sverige och Frankrike på Ullevi är inte bara ett avstamp för Lars Lagerbäck och hans mannar inför VM-kvalet, det är också en milstolpe för TV8:s som tar klivet in i landslagssammanhang. Viasat har valt att förlägga det stundande VM-kvalet i kanalen som därmed får ett rejält lyft, och i morgon sker mjukstarten.

Tajmingen kunde dock ha varit bättre för TV8:s blågula premiär. Svenskarna sitter klistrade framför OS-sändningarna i SVT och dessutom har knäskadade superstjärnan Zlatan Ibrahimovic tvingats lämna truppen.

– Det är hård konkurrens om tittarna, men å andra sidan är det många sportintresserade som kommer att sitta framför tv:n och kanske går de in och kollar på matchen och ser att det är underhållande och stannar kvar, säger Viasats sportchef Per Tellander.

– Zlatan är alltid bra att ha med, det är tråkigt att han inte spelar. Men det finns mycket annat som är intressant i den här matchen eftersom det är ett avstamp inför VM-kvalet och det är nytt spelsystem, bland annat.

Även om 80 procent av hushållen rent tekniskt kan få in TV8 är det bara 57 procent av svenskarna som tror sig ha tillgång till kanalen, enligt MMS. Motsvarande siffra för TV3 och TV6 är 85 procent.

Men TV8:s tittarrekord från februari i år på 120 000 tittare kommer att ryka, säger Tellander.

– Det här är det största som hänt TV8 och jag tror på runt en halv miljon tittare, säger han.

Det är fortfarande Viasat Sport som sköter sändningarna och mycket kommer att kännas igen från TV3 och TV6.

Henrik Strömblad kommenterar med Glenn Hysén och Bosse Petersson som bisittare. Programledare är Åke Unger i väntan på nyförvärvet Ola Wenström som gör entré den 1 september. Ex-landslagsstjärnan Marcus Allbäck är gäst i studion.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.