Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

"Hon är svår att komma nära"

Publicerad: 16 april 2011, 06:41

I kväll sänder SVT sin M-special om Robyn. Dokumentären ska visa en mer personlig sida av Robyn än vad vi är vana vid. – Det var en utmaning att komma henne ”ett steg närmare”, säger Petra Markgren Wangler, som gjort dokumentären, till Resume.se


Petra Markgren Wangler (t.h) tillsammans med Robyn Foto: Sven-Åke Visén

Petra Markgren Wangler har tidigare arbetat med bland annat Musikjournalen och Sommartoppen på P3. Hon har också arbetat med både Musikbyrån och Kulturnyheterna. Ikväll sänder SVT hennes M-special om Robyn. Musikdokumentären är baserad på timmeslånga intervjuer med popstärnan men innehåller också material från Robyns privata arkiv.

M-special, är ett systerformat till K-special, SVT:s kulturdokumentärer.
– Äntligen har SVT fått tummen ur och förstått att man ska satsa på musikdokumentärer, säger Petra Markgren Wangler.

Hon tackade ja direkt när hon fick erbjudandet att göra en musikdokumentär i SVT – och valet av artist var enkelt.
– Det fanns en svensk artist som jag kände att man måste göra om och det var just Robyn. Dels för att hon är en väldigt, med all rätt, känd och hyllad artist men också för att det låg en journalistisk utmaning i att komma ”ett steg närmare”.

Hon förklarar:
– Hon har en sån oerhörd integritet och är så otroligt medievan och medietränad att det är svårt att komma henne nära under intervjuer. Mer svårintervjuad person i Sverige får du leta efter. Jag ville försöka visa en mer personlig, men inte privat, Robyn. Man kommer också att kunna se i dokumentären hur kluven hon själv är till sitt kändisskap.

En tredje anledning att göra dokumentären om Robyn var att den generation som nu växer upp med hennes musik bara får se framgångsagan och inte det arbete som legat bakom.
– Vi har haft tillgång till privat material från hennes liv och karriär från det att hon var 16 år. Även om vi inte tar upp privatlivet i dokumentären. Jag tror det är två eller tre klipp i hela dokumentären som visats förut. Det motsvarar kanske en minut i en dokumentär som är en timme.

På ett vis kan man säga att Petra Markgren Wangler varit med Robyn ända sedan hon slog igenom i mitten på 90-talet.
– Jag jobbade på P3 och fick hennes första demo sommaren 1995, då hon var 16 år. Jag vet att jag fick tjata en del på Mats Nileskär för att få in henne på P3 soul.

Men att gå så långt som att säga att hon varit delaktig i att skapa popundret Robyn vi kan se idag vill hon inte göra.
– Ha ha, nej det är nog att ta det lite långt. Det får allt vara en liten, liten, liten del i så fall.

M-special om Robyn sänds på SVT2 19.00 ikväll. Den kommer också att visas i repris 17/4 och 18/4.

Christian Ström

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.