TV
Hon ger Melodifestivalen ny form
Publicerad: 27 oktober 2015, 10:42
Anette Helenius rattar Melodifestivalen 2016 - med ny logotyp.
Foto: SVT.
Anette Helenius är ny chef för Melodifestivalen. Med nytt varumärke och bättre innehåll ska hon se till att programmet fortsätter vara den lägereld det är.
FT
Fredrik Thambert
Innan sommaren utsågs Melodifestivalens chef Christel Tholse Willers till vd för UR. Hennes jobb tas nu över av Anette Helenius som arbetat på SVT sedan 2002.
– Det är en fanatiskt rolig utmaning och en stor ära. Det är som att du ska gå och köpa en ny bil, och någon kör fram en Ferrari, säger hon.
Nästa år firar programmet 15 år i sin nuvarande form med flera deltävlingar, andra chansen och den stora finalen.
– Att det blir jubileum kommer att märkas i innehållet. Vi kommer at återse kända profiler och karaktärer som gjort programmet till den lägerelds-tv det är. Vi har också en redesign av varumärket vilket i sig skapar nya möjligheter och samarbeten. Det ett välvårdat projekt där det finns många påbörjade spår att jobba vidare på.
Den nya logotypen (se ovan) är framtagen av Dallas Sthlm som också tidigare har varit inkopplade för att jobba med festivalens kommunikation.
– För något år sedan gjordes en varumärkesplattform med vad Melodifestivalen alltid ska stå på. Det är en värdegrund som är hjärtat i verksamheten. Vi har alltid haft en magkänsla kring det, men det är väldigt skönt att få ett skelett på plats. Sedan är det också att loggan i sin nya form kan ta en plats i rummet. Man kan ta fram en fysisk krona, och vi tittar på vilka möjligheter det kan ge, säger Anette Helenius.
Hur mycket kan man förändra ett så pass känt varumärke som Melodifestivalen?
– Tack vare att det är så pass känt finns det stora möjligheter. I samband med omgörningen, som Dallas tagit fram, bad vi dem komma upp med ett förslag som känns nytt och mer responsivt i olika medier. Men innan vi valde den här utformningen gick vi ut på stan och frågade människor om de kunde se vilket varumärke det var. Nio av tio svarade Melodifestivalen. Det visar att det finns oerhört stor potential – det klarar av det mesta eftersom det är så pass känt.
Melodifestivalen är en av få lägereldar som finns kvar. Hur ska ni behålla den ställningen?
– Det finns två olika typer av tittare: de som tittar för musiken och tävlingsmomentet, och de som tittar på grund av gemenskapen. Vi vill förstärka varumärket med ett väldigt bra innehåll som kompletterar själva tävlingen. Programlederiet och allt annat runt omkring ska vara på pass attraktivt att de som inte tittar för musiken kollar ändå, säger hon och fortsätter:
– Det andra är att vi i år kommer att satsa ännu mer på vår community. Vi gjorde en social medier-satsning förra året där vi ökade enormt, och det ska vi utöka i år.
Sociala medier-byrån Social Minds kommer även nästa år att arbeta med engagemanget kring deltävlingarna. Melodifestivalen anlitar också med Perfect Fools som utvecklar deras röstningsapp.
Du har jobbat med Melodifestivalen tidigare. Hur ser du på uppdraget nu?
– Jag jobbade med projektet senast för sex år sedan, och då hade jag varit på festivalen i sju år. Det var dags att göra andra saker för att vidga mina perspektiv. Nu när jag kommer tillbaka till projektet är det i mångt och mycket samma. Men mycket har också utvecklats och växt. Där riskerar man att bli hemmablind, men om man har varit borta ett tag blir det mycket tydligare.
Under tiden som hon varit borta har Anette Helenius varit projektledare för flera Nobelsändningar, Nationaldagen samt haft uppdraget som production manager show för Eurovision Song Contest 2013. Just livesändningar är hennes specialitet.
Har du starka nerver?
– Jag vet inte om det är starka nerver eller dumdristighet. Men det är ett enormt teamarbete och minutiös planering som ligger bakom. När man väl kommer dit kan man bara vila i att allt är förberett, och att det finns så många proffs runt omkring en. Det går ändå aldrig som man tänkt, men förhoppningsvis märker inte tittarna det.