onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Hon gjorde realitysåpa av Operan

Publicerad: 31 juli 2013, 11:54

Skärmdump från svt.se

Fyra månaders filmande klipptes ner till fem timmar program om livet på Kungliga Operan i Stockholm av producenten Camilla Ramel Laubscher

Ämnen i artikeln:

StrixSVTTVTv-branschen

KB

Krister Berntsson


I tre år höll Strix på med planering, idébollande, diskussioner och möten med SVT och Kungliga Operan. Men den 28e augusti är det äntligen dags.

Då är det premiär för "Livet på Operan", en realityserie i fem entimmes-program om människorna, förberedelserna repetitionerna och drömmarna på Operan i Stockholm.

– Vi filmade fem dagar i veckan i fyra månaders tid, berättar producenten Camilla Ramel Laubscher. Det är mycket som inte kom med, men det handlade om att hitta och lyfta fram människorna och historierna i den här produktionen.

För nästan tio år sedan gjorde SVT en serie om livet på och bakom scenen på Dramaten som hette "Dramaten — drömmarnas hus" men det är stor skillnad mellan att skildra människorna på Operan jämfört med att dem som står på scen på Dramaten.

– Jag följde den sereien när den gick, säger Camilla Ramel Laubscher. Men den här serien är annorlunda. Opera- och balett-artister är inte kända på samma vis som Dramaten-skådespelare.

Kungliga Operan i Stockholm är ingen liten arbetsplats. Det finns 600 personer som arbetar i huset och över 1000 som står på lönelistan. Det innebär att castingen före inspelningen blev ganska omfattande.

– Det handlar om att hitta människor som vill vara med, som har en historia att berätta om sina liv och sitt arbete, säger Camilla Ramel Laubscher. Och sedan hände det saker hela tiden när vi filmade.

Det innebär särskilda krav att filma när det pågår en kreativ process. Artisterna kan bli störda och ibland sker saker väldigt snabbt. Men det var inget stort team som gjorde inspelningarna.

– En avsnittsproducent, en som sköter kameran och en som tar hand om ljudet, fler behövdes inte, säger Camilla Ramel Laubscher. Sedan hade vi en redaktör också, men hon behövde inte vara på plats när det filmades. Det var också en tillgång att vara så få. Alla var delaktigt i allt.

I varje avsnitt finns det med en premiär, men mycket av det som visas är arbetet bakom scenen, förberedelserna, repetitionen, träningen, byggandet och den kreativa processen.

– Det har varit roligt att få följa processen på nära håll och att få träffa människor som både är ödmjuka och drivs av en livslång passion, säger Camilla Ramel Laubscher.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev