Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

”Hon tar plats som ledare”

Publicerad: 16 september 2014, 08:16

Hanna Stjärne och Kerstin Brunnberg.

Foto: Resumé.

Kerstin Brunnberg var Hannas Stjärnes chef på Sveriges Radio. I den nya SVT-vd:n ser hon en ledare som tar plats och en strateg med osedvanlig analytisk begåvning. Utmaningen blir att se trygga SVT:s innehåll.


Ämnen i artikeln:

Kerstin BrunnbergSVTHanna Stjärne

På mitten av 1990-talet fick den dåvarande redaktionschefen på Ekot Kerstin Brunnberg sin första kontakt med Hanna Stjärne. Hon visade tidigt stor talang som reporter och studioreporter. Kerstin Brunnberg minns hennes gräv som avslöjade ungdomsförbundens fiffel. När Hanna Stjärne sedan blev Sveriges Radios korrespondent i Oslo fördjupade hon bevakningen av Norge och med ett stort kontaktnät tog hon fram många egna nyheter.

– Hanna Stjärne är allvarlig i den bemärkelsen att hon tar det journalistiska uppdraget på stort allvar. Alltid noggrann, kritisk och med en analytisk skärpa. Hon är en analytisk begåvning, säger Kerstin Brunnberg till Resumé.

Såg du ledaregenskaperna redan från början?
– Hon tar plats som ledare. Eftersom hon är intelligent och begåvad är hon bra på att få människor med sig och leverera. Det roligaste i min karriär har varit att kunna urskilja begåvningar och liksom Cilla Benkö är Hanna Stjärne en superskicklig.

Vilken blir hennes stora utmaning som vd på SVT?
– När rörlig bild distribueras i alltfler kanaler blir ett bra innehåll av större betydelse för SVT. För att nå ut måste du ha ett starkt innehåll och då gäller det också att vässa nyhetsverksamheten. Rörlig bild i SVT ska vara ett självklart val när det kommer till analys och fördjupning.

Varför är Hanna Stjärne rätt person för jobbet?
– Hon har en stor erfarenhet av program och strategi. Hon ska inte ha en operativ status utan fokusera på strategiarbetet där hon har en osedvanlig begåvning. Hon är också skicklig på att förmedla sina analyser för medarbetarna. Titta bara vad hon har åstadkommit på UNT.

Vem hade du tippat skulle få jobbet?
– Jag har inte tagit del av processen, men har läst diskussionerna i processen. Jag tycker Thomas Mattsson är en fantastisk publicist och hade inte heller blivit överraskad om Anna Serner hade fått jobbet. Att Hanna Stjärne blir vd förvånar mig inte ett dugg.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.