Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Hovet bestämmer frågorna i TV4

Publicerad: 28 april 2010, 15:38

TV4 försöker ta in SVT:s försprång i hovbevakningen. I kväll börjar serien om Bernadotte, i nyhetssammanhang låter TV4 hovet bestämma frågorna: – Vi skickade hovet våra frågor, men fick inte fråga om prins Carl Philips motorintresse eller hans utbildning, säger chefen för ”Nyhetsmorgon”, Ann Tiberg.


Ämnen i artikeln:

Ann TibergSVTTV4Prins Carl Philip

truefalse

I drygt nio minuter intervjuar TV4:s Tilde de Paula prins Carl Philip om det gnistskydd som han har designat. I ett annat inslag får prinsen lansera sin bestickserie i silver. (Foto: TV4)

För fyra veckor sedan sände TV4:s ”Nyhetsmorgon” en intervju med prins Carl Philip som lät sig intervjuas av Tilde de Paula. Inslaget var långt, 9 minuter och 20 sekunder. Det handlade nästan uteslutande om det gnistskydd i metall som prinsen har ritat efter förlaga från slottet Tre Kronor, som ironiskt nog brann ner 1697.

Gnistskyddet som har fångat TV4:s konsumentjournalistiska intresse ska ställas framför eldstaden för att förhindra att gnistor sprätter ut och gör brännmärken i ekparketten eller linoleummattan.

Designen är gjord av företaget CPhB Design. Verkställande direktör i företaget är Wilhelm Reuterswärd, till vardags förste hovintendent. Styrelseordförande är advokaten Axel Calissendorff och för styrelsens marknadskompetens står Michael Storåkers, koncernchef för reklambyrån Storåkers McCann.

– Aktieboken? Är vi skyldiga att lämna ut den? undrar Wilhelm Reuterswärd och bläddrar på Resumés upp­maning fram aktiebolagslagens 5 kapitel 10 paragrafen. Efter en timme kommer uppgifterna som visar att ensam inne­havare av de 1 000 aktierna sedan den 22 februari 2008 är prins Carl Philip.

I CPhB Designs bolags­ordning sägs att ”bolaget ska bedriva formgivning av konfektion, keramik- och glasprodukter, hushålls- och prydnadsföremål, grafisk formgivning, fotografering, kapital- och fastighetsförvaltning samt därmed förenlig verksamhet”.

Så mycket kapital att förvalta har bolaget ännu inte skrapat ihop. Under sitt förs­ta verksamhetsår 2008 var omsättningen 30 842 kronor. Rörelseresultatet landade på 7 357 kronor, men företaget betalade i alla fall in 2 724 kronor i skatt.

Av verksamhetsberättelsen framgår att bolaget under mars 2009 framgångsrikt hade lanserat en bestickserie i silver. Det undgick inte TV4:s falkögda konsumentreportrar, som då lät trendexperten Stefan Nilsson intervjua prinsen i 10 minuter.

I övrigt har TV4 legat lågt i bevakningen av prinsens flickvän Sofia Hellqvist, känd från dokusåpan ”Paradise hotel” och utvik i Slitz.
– Det är trist att hovet låter prinsen framträda bara när han har något att sälja, säger ”Nyhetsmorgons” chef Ann Tiberg. Men jag förväntar mig inte att han ska svara på frågor om sin flickvän.
– Vi gjorde en intervju med prinsen, som vi vet att våra tittare är intresserade av. Det var ett journalistiskt jobb.

TV4-tittarna fick sannolikt sitt intresse för gnistskydd mättat, eftersom den långa och bitvis tröga intervjun knappast handlade om annat. Enligt Resumés källor beror det på att inga andra frågor fick ställas.
– Vid alla intervjuer med hovet vill de ha frågorna i förväg, bekräftar Ann Tiberg. Vi accepterar i princip inga förbehåll. Om det finns frågor som de anser att vi inte ska ställa, ställer vi dem ändå.

Men efter att ha kontrollerat Resumés uppgifter med redaktören för programmet säger Ann Tiberg:
– Det stämmer att hovet hade synpunkter på våra frågor, vilket förvånade vår redaktör. Vi fick inte fråga något om prinsens intresse för bilar och generellt inga frågor om hans utbildning. De gör vårt jobb, kan man säga.
– Nej, det är inte lyckat om kungahuset ställer krav och bara ställer upp i kommersiella sammanhang.

Den snart 31-årige Carl Philip kör med begränsad framgång en Porsche 997 GT3 i Carrera Cup. Han deltar i enstaka kurser vid lantbruksuniversitetet i Alnarp i skånska Lomma.

Resumé har i två dygn förgäves sökt kontakt med hovets pressavdelning.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.