torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Hovet om nazist-frågan: "Oproffsig journalistik"

Publicerad: 28 januari 2015, 07:07

Kronprinsessan Victoria får en fråga om familjens bakgrund av SVT-reportern. Foto: Skärdump från sändningen.

Hovet rasar mot SVT:s fråga till kronprinsessan Victoria, sociala medier skadar hjärnan och kulturminster Alice Bah Kuhnke berättar om de gånger hon drabbats av rasism. Läs fler nyheter i morgonsvepet

Ämnen i artikeln:

HovetKungahusetSVTKronprinsessan VictoriaVictoriaTwitterPer MorbergTV4Sveriges MästerkockAlice Bah KuhnkeAftonbladetTVTv-branschen

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


Frågan till kronprinsessan Victoria som väckte raseri
I går var det 70 år sedan de sista fångarna befriades från förintelselägret Auschwitz-Birkenau. SVT var på plats på en minnesceremoni i Polen när SVT:s utsände reporter Rolf Fredriksson intervjuade kronprinsessan Victoria och frågade: "Har kronprinsessan funderat kring familjehistorien? Det finns ju släktingar längre tillbaka som var anhängare av nazisterna."

Frågan fick sociala medier att koka - flera kallade tilltaget "smaklöst" - och Margareta Thorgren, presschef på hovet att säga:
– Syftet med frågan kan ifrågasättas. Det är helt fel tillfälle att ställa den när kronprinsessan har tagit sig dit för att visa hur viktig hon tycker att den här ceremonin är. Jag skulle vilja säga att det är oproffsig journalistik från SVT, säger hon.

Ulf Johansson, som är ansvarig utgivare på SVT slår tillbaka och hävdar att frågan var relevant att ta upp, särskilt en dag som i går. Det skriver Expressen.

Sociala medier skadar hjärnan
Twitter, Facebook, Instagram, mejl och sms skadar hjärnan och ger oss sämre koncentrationsförmåga än tidigare, enligt flera forskare.
– Våra hjärnor är inte skapta för multitasking. När människor tror att de multitaskar så hoppar de egentligen bara från en uppgift till en annan. Och varje gång det händer, så sker det på bekostnad av den kognitiva förmågan, säger Earl Miller, hjärnforskare på MIT (Massachusetts Institute of Technology), till The Guardian.

Bah Kuhnke om att drabbas av rasism
I SVT:s barnprogram Rea pratar kulturministern om hur hon flertalet gånger har utsatts för rasism - dels direkt riktat mot henne, men också när hon själv inte varit medveten om det förrän efteråt.
– Människor har skrikit elaka och hemska saker bara för att jag är brun. Jag har varit i situationer där mina vänner efteråt har sagt till mig att du blev ju utsatt för rasism, säger hon till SVT.

Trots avhoppet från Mästerkocken: Morberg i miljonregn
Tv-kocken Per Morberg behöver inte hänga läpp efter avhoppet från TV4:s Sveriges Mästerkock. Tvärtom går det bra nu - kanske just tack vare programmet. Förra året kammade han hem en vinst på 9,5 miljoner kronor, och hade en omsättning på 20,2 miljoner. Morberg har tidigare sagt att han tjänat miljoner på sin medverkan i Sveriges Mästerkock, enligt Expressen.

Twitter börjar med gruppsamtal
Nu kan Twitteranvändare börja prata i privata gruppkonversationer i det sociala mediet. Förr har man kunnat skicka privata meddelanden till en person, så kallade DM, men nu går det alltså att vara flera som medverkar i det slutna samtalet, skriver Metro.

GP:s kulturchef prisas av Aftonbladet
Gabriel Byström tilldelades i går kväll Aftonbladets kulturpris Axel Liffner-stipendiet som är på 30 000 kronor. Han hyllas bland annat för att med integritet och saklighet tagit strid för kulturjournalistiken trots att den är hotad. Stipendiet har årligen delats ut sedan 1984, skriver TT.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev