Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Humanisterna till attack mot SVT

Publicerad: 23 april 2008, 14:09

Humanisterna anklagar SVT för att okritiskt sända övernaturlig propaganda. De anmäler nu Anders Grönros dokumentär ”Ambres – en död talar” och tordagens program av Doreen 21:30 till granskningsnämnden. – I förhållande till den lilla mängd tv det rör sig om tycker jag att det är en storm i ett vattenglas, säger Peter Nyrén, ansvarig utgivare för Doreen 21:30.


Christer Sturmark. Foto: Peter Knutson

I en debattartikel i dagens Expressen anklagar Humanisterna SVT för att okritiskt gynna ockult verksamhet. Man riktar i debattartikeln kritik emot programmet Doreen 21:30 i torsdags ( 17/4 ). Man gästades då av Vivi Linde som pratade om hur hon ”talar med människor på andra sidan”. Kritik riktas även emot Anders Grönros dokumentär ”Ambres – en död talar” om snickaren Sture Johansson och hans New Age-kurser. Humanisterna anmäler nu båda programmen till granskningsnämnden.

– Jag tror att SVT går på slentrian och att det är ren obetänksamhet som ligger bakom det här. Om man skulle göra en granskning på samma sätt som man gör med exempelvis politiska frågor så skulle det bli intressant. Vi vill hjälpa SVT på traven genom att anmäla dem till granskningsnämnden, säger Christer Sturmark, ordförande för Humanisterna till Resume.se.

På Vivi Lindes hemsida kan man beställa kurser i bland annat Tarot, tidigare liv och djurkommunikation. Humanisterna anklagar i debattartikeln SVT för att marknadsföra Lindes verksamhet.

Peter Nyrén är Programchef för SVT och ansvarig utgivare för Doreen 21:30. Han poängterar att det rör sig om ett nöjesprogram och inte ett granskande program.

– I förhållandet till den lilla mängd tv det rör sig om tycker jag att det är en storm i ett vattenglas. Vi tog upp ett fenomen som vi tyckte var intressant och jag tycker även att programledaren ställer kritiska frågor till gästen. Jag tror inte att vi kommer bli fällda, säger han till Resume.se

I samband med att filmen om Sture Johansson sändes i SVT släppte filmmakaren Anders Grönros filmen på dvd. I Christer Surmark och Sara Larssons debattartikel står det att:

Det står givetvis Anders Grönros fritt att göra vilka filmer han vill, och han har säkert gjort en korrekt bedömning av marknaden i nyandliga kretsar för sin dvd-film. Frågan är om SVT levt upp till sitt public service-uppdrag när de hjälpt till att marknadsföra filmen.

Christer Sturmark har förhoppningar om att i alla fall dokumentären kommer att fällas i granskningsnämnden.
– De kan i och för sig smita genom att kalla det för ren underhållning, men det tror jag inte, säger han.

Resume.se har sökt  Ingemar Persson, ansvarig utgivare för SVT dokumentär, hittills utan framgång.

Tobias Wahlberg

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.