Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

ICA-kuppen mot Janne Josefsson

Publicerad: 11 december 2007, 08:50

Janne Josefsson fick ett nytt ICA-kundkort på posten i dag. Det gäller som läkarintyg och gör att han slipper karensdagar om han blir matförgiftad. – Det är jävligt skickligt gjort, säger Janne Josefsson till Resume.se


I mängden av reaktioner efter onsdagens program om ICA:s köttfärsfusk är det en som sticker ut – i dag fick Janne Josefsson ett nytt ICA-kundkort på posten.

”Grattis! Ditt nya ICA kundkort har kommit” lyder rubriken i brevet, som postades i Stockholm i går. I brevet finns ett riktigt plastkort som ser ut som företagets kundkort. Men det har en flik i vänstra hörnet med Försäkringskassans logotyp.

I brevet förklarar man att om man blir magsjuk på grund av till exempel dålig köttfärs så slipper man karensdagar om man visar kortet för arbetsgivaren. Det gäller även som läkarintyg.

– Det är som ett riktigt kort, det är av plast och jag ser inte skillnaden på det och ett riktigt ICA-kort, det är fastklistrat i brevet så att man kan ta loss det lätt, jag skulle nog kunna använda det. Det är jävligt skickligt gjort, säger Janne Josefsson till Resume.se.

Även på kuvertet stod det ”ICA kundkort” med rätt logotyp. Janne Josefsson tycker att det är riktigt fyndigt gjort och spekulerar i om det är någon inom reklam- eller tryckeribranschen som ligger bakom skämtet.

– Om det är någon inom ICA, eller en reklam- eller tryckerifirma, det kan jag inte spåra, men det är väldigt fyndigt gjort. Kortet är inte bara ett papper utan ett plastat kort. Jag tycker bara det var så jävla roligt.

Vad har du annars fått för reaktioner?
– Ja, herregud – det är helt – vad gäller mediagenomslaget så har vi haft ett enormt genomslag med andra historier, till exempel den om vänsterpartiets mörka historia. Men de slog aldrig ute bland folk. Detta pratar ju folk om överallt, alla pratar om köttfärs och ICA. Jag har bombats av brev och e-mails.

– Nu försöker ICA naturligtvis krishantera och lägga detta på de här fyra butikerna. Men de måste förstå att folk inte är dumma i huvudet, det kan inte vara enskilda anställda, det här är systematiskt. Och jag gjorde den här historien för det handlar inte bara om köttfärs, det handlar om en fasad som rämnar och det är spjutspetsen inom svensk handel, alltså är det också en historia om tillståndet i landet. Det är kejsarens nya kläder.

Granskade ni även andra varor?
– Nej, bara kötthanteringen. Inte fisk och andra saker. Men det är klart att om de är beredda att fuska med det känsligaste som finns – köttfärsen – så ställer sig många med mig frågan, vad är de då inte beredda att fuska med?

Du har tidigare sagt att du fått fläskkotletter av handlare i Göteborg…
– Ja, haha, just det! Nej det var lammkotletter som jag fick i saluhallen i Göteborg efter valstugereportaget. Nu kommer jag betacka mig om jag blir bjuden, snarare blir jag väl bjuden på julskinka på Coop, det kan jag tänka mig, haha.

Inget kött på ICA för dig?
– Jo, nu de närmaste veckorna tror jag inte att det är någon risk, nu anstränger de sig nog.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.