Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Islossning i Hollywood

Publicerad: 21 januari 2008, 08:15

Läget är inte helt låst i Hollywood. Nu kan WGA-strejken gå mot en upplösning efter att båda parter sagt sig villiga att återuppta förhandlingarna.


Läs mer om strejken:

- Talk shows startar på nytt i USA

- Slutsnackat – så drabbas svensk tv

För ett par veckor sedan kom de första tecknen på att något var på väg att hända i konflikten mellan Writers Guild of America och Alliance of Motion Picture and Television Producers. De senare, AMPTP, gick ut och hånade WGA för att de strax innan nyår passerat den gräns där kostnaderna för strejken överstigit de krav man ställt innan förhandlingarna.

Samtidigt körde man igång talkshows som är de program som först drabbades av strejken. David Lettermans produktionsbolag Worldwide Pants hade skrivit ett separat avtal och stressade av detta valde bland andra NBC att rulla igång Jay Lenos show utan skämt skrivna av manusförfattare.

Eftersom det är mycket påfrestande att köra en show om dagen utan uppbackning av manusförfattare gjordes bedömningen att något var på gång i konflikten – annars hade NBC inte återupptagit Jay Leno.

Och nu händer det. Samtidigt som allt fler tv-bolag känt pressen efter sviktande tittarsiffror och valt att skriva separata avtal med WGA är manusförfattarna lika stressade. De ser branschkolleger som DGA – regissörerna – skriva avtal och därefter kommer producenterna att förhandla.

Variety skrev i helgen att representanter för båda sidor ska träffas i morgon, tisdag, för att försöka komma fram till en lösning.

Strejken är snart inne på sin tredje månad och kan pågå ett bra tag till – men framförallt är det den 24 februari som folk i LA hoppas att konflikten ska vara över. Då är det Oscarsgala och en stympad gala i Golden Globe-stil är ingen intresserad av.

För svenska tv-kanaler är det än så länge ingen ko på isen. Fördröjningen av serierna är så pass lång att ingen av kanalerna drabbats särskilt hårt ännu.

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.