Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Italienskt bud på Zodiak

Publicerad: 26 maj 2008, 08:44

Den norditalienska mediekoncernen De Agostini vill köpa Zodiak.
Idag presenteras ett bud värt 40 kronor per aktie.


Zodiaks styrelseordförande Conny Karlsson tycker att det är ett bra erbjudane.
– Styrelsen för Zodiak bedömer detta som ett finansiellt attraktivt bud som avspeglar företagets fulla värde. Vi anser också att Zodiak får mycket intressanta utvecklingsmöjligheter inom De Agostini-gruppen. Därmed är det både finansiellt och industriellt gynnsamt och till gagn för såväl aktieägare som medarbetare, säger han i en kommentar.

Totalt sett är budet värt drygt en miljard kronor. Zodiaks största ägare är Intercommerce Media AB, som i sin tur kontrolleras av Jan "Zacke" Zachrisson och Ogilvys förra vd Lars Blomberg.

De Agostini har sina rötter i Norditalien – där bolaget är stora inom tidningar. På senare tid har bolaget satsat på en internationell expansion. Bland annat har man köpt Boss Media. Budet kommer från bolaget Goldcup, som ägs av De Agostini till 91 procent. Resten av bolaget ägs av  Ludo Poppe och Stefaan Soetewey, enligt Dagens Industri. De två är dessutom sedan tidigare stora aktieägare i Zodiak.

Nu vill man även lägga vantarna på Zodiak. Sedan tidigare äger De Agostini produktionsbolaget Marathon i Frankrike och Magnolia som har verksamhet i Italien och Spanien.

Även Zodiaks vd Patrick Svensk är nöjd med budet.
– Jag tycker att det är jättekul. Vi kommer att få betydligt större resurser än vi har idag.

Nyligen blev Anna Bråkenhielms produktionsbolag Silverback uppköpt av brittiska ITV.
– Svenska bolag har ett gott anseende och är kända för hög kreativitet, säger Patrick Svensk.

Zodiaks aktie har den senaste månaden handlats för runt 30 kronor, men efter att budet blev känt har kursen stigit till 37,50 på måndagsmorgonen,

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.