Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

”Jag är en tittarsiffernörd”

Publicerad: 27 juni 2012, 11:02

Calle Jansson.

Foto: Pressbild/MTG

Calle Jansson blir ny kanaldirektör för SBS TV från och med i höst. Han kommer närmast från Strix Television, men även där kunde han inte låta bli att stirra på tittarsiffror varje dag: – Jag brukar hålla på och vadlå med kollegorna om vilka siffror programmet får dagen efter. Jag brukar i regel vinna, men det beror nog också på att jag har ett äss i rockärmen, säger han.


Ämnen i artikeln:

Calle JanssonLars Beckung

Calle Jansson tar över Lars Beckungs tidigare ansvar som ytterst ansvarig för programmen, men får även utökat ansvar i och med han går in i en roll som kanaldirektör:

– Det känns verkligen oerhört pirrigt, men jag har också tagit jobbet eftersom det är en spännande utmaning, säger han.

Han berättar att han är mycket inspirerad av det här med roligare tv och inte minst av chansen att få jobba ihop med komikerduon Filip & Fredrik:

– De är provocerande och en vattendelare och jag tenderar och gilla det mesta Filip & Fredrik gör. Men jag tycker också att det är hur SBS har lyckats balansera deras närvaro med fantastiska inköp och broadcasting, säger Calle Jansson.

Calle Jansson har tillbringat många år inom MTG och han kommer närmast från en roll som vd för Strix Television.

Han ser dock inga problem med att han nu går över till en av MTG:s konkurrenter:

– Mitt uppdrag de senaste åren har gått ut att sälja produktioner till alla kanaler – exempelvis Ullared till Kanal 5 och Johan Falk till TV4. Så jag har ju suttit med MTG:s högsta ledning och berätta om våra framgångar hos deras konkurrenter. Så det känns mer som att jag går över till en kund än en konkurrent, säger Calle Jansson.

Han menar också att han mest har fått dunkar i ryggen och ett kärvänligt bemötande från olika MTG-profiler.

Han vill heller inte gå in på vad som stipuleras i eventuella konkurrensklausuler:

– Man får till och början med tänka på att det handla om att ha integritet. Sådana här frågor hade kanske känts mer aktuella om jag hade varit chef för Kanal 6, säger Calle Jansson.

Han berättar att många vänner först inser vad de har lämnat då de befinner sig utanför MTG-huset och Calle Jansson räknar med att känna likadant:

– Jag har verkligen fått vara med om en resa från det att jag gick in som vd för ZTV. Jag har också fått mycket uppbackning från MTG om man har presterat mindre bra vid vissa stunder, säger han.

Han var ingen klassisk Luma – det vill säga MTG:s beteckning för sina trainees som förväntas komma in först på morgonen och tända lamporna och släcka då man går sist på kvällen:

– Min Luma-period var nog snarare när jag jobbade på Nöjesguiden, säger Calle Jansson.

Han tycker det är för tidigt att komma med någon programförklaring för sitt nya jobb, men är helt på det klara med att hans prestationer mäts kontinuerligt.

Det är också något han verkligen gillar med nya jobbet och att återigen befinna sig på kanalsidan:

– Jag saknar nagelfarandet och att man får facit genom att se på tittarsiffrorna dagen efter, säger Calle Jansson.

Han erkänner att han även under tiden på Strix Television har spenderat minst en kvart per dag på att lusläsa tittarsiffror via sitt MMS-konto.

Du låter som en tittarsiffrejunkie?
– Jo, jag är nog det.

Man brukar ju tala om kalenderbitare när det gäller sport och sådant. Det vill säga personer som kommer ihåg matchresultat långt efter. Är det så för dig när det gäller tittarsiffror?
– Jag måste väl erkänna att jag i detalj följer hur de olika programmen går, säger Calle Jansson.

Han berättar också att han brukar ha vadslagning med sina kollegor om vilka siffror ett program ska få. Det handlar dock inte om pengar, utan äran.

Calle Jansson vinner för det mesta:

– Det ligger väl en nördighet i det här. Det måste jag nog erkänna, säger han.

Han förklarar också att han har ett litet knep för att träffa rätt. Det är ett han ringer ring till släktingar och vänner för att höra om de har tittat på ett visst program eller ej:

– Jag kan väl säga att jag har elva tv-apparater som jag monitorerar. Jag brukar ringa runt under helgen. Så det blir som en liten Gallup-undersökning, säger Calle Jansson.

Nu lär du få fullt utlopp för din fablässe för tittarsiffror i och med ditt nya jobb?
– Skämt åsido, men det stämmer väl. Nu får man liksom in det i systemet ännu mer, säger Calle Jansson.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Calle JanssonLars Beckung

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.