Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

"Jag är ingen sportnörd"

Publicerad: 1 mars 2010, 10:53

Bananskalsvarianten gjorde Robert Perlskog, idag 54 år, till en av Sveriges mest välkända sportkommentatorer: – Jag fick praktikplats på Sveriges Radio och uppmuntrades av Lars-Gunnar Björklund och Tommy Engstrand att satsa vidare. Men jag är ingen sportnörd eller kalenderbitare.


Ämnen i artikeln:

Robert PerlskogTV4

Robert Perlskog. Foto: Andreas Lundberg/TV4.

Sedan 2002 har Robert Perlskog drivit Perlskog Media. Senaste fyra åren har bolaget dragit in över en miljon kronor i omsättning. 08/09 låg kassalikviditeten på 358,8 procent och den 31 augusti 2009 fanns 1 318 598 kronor i kassan, enligt senaste årsredovisningen.
– Man måste komma ihåg att jag har 100-150 hotellnätter per år. Så brutto kanske vi talar om 30 000 per månad och netto 20 000. Jag betalar även ett högt pris i bemärkelsen att jag måste vara borta från familj och vänner så mycket. Så om man vill bli rik ska man inte bli sportjournalist, säger han.

Han menar också att lönerna för sportjournalister i Skandinavien skiljer sig åt väsentligt från en senior kommentar på exempelvis ESPN i USA.
Robert Perlskog har sambo och tre barn, den yngsta är 2,5 år och den äldsta 22 år.
Själv är han mest intresserad av att umgås med familjen. Det är också därför han lägger pengarna på hög i egna bolaget:
– Jag är inte intresserad av att investera och liknande, utan jag har skattat loss vinsten varje år och lagt i kassan. Tanken är att jag en dag vill ha möjlighet att resa mindre och kanske rentav skriva en bok. Man kan inte bo på hotell hela sitt liv, säger Robert Perlskog.

Enligt honom var det inte givet att han skulle bli sportjournalist. Han gick journalisthögskolan och sökte praktikplats på flera ställen och kom bland annat in på Sveriges Radio. Där blev han snabbt uppmuntrad av legendarer som Lars-Gunnar Björkund och Tommy Engstrand att satsa på just sportjournalistik:
– Man gillade min röst och sedan har jag ju ändå ett sportintresse. Men jag sitter inte och lusläser sportstatistik hela dagarna precis, säger Robert Perlskog.

Han menar att det finns en hel del fördomar gentemot sportjournalister. Robert Perlskog har bland annat ett stort musikintresse och trodde en gång i tiden att han skulle bli musiker. Så om han exempelvis befinner sig på en konsert med en nischad artist kan följande kommentar fällas:
– Vad gör du här, du är ju sportnörd, säger han.

Han har också fått en del andra erfarenheter under årens lopp. En sådan var då han fick möjlighet att hoppa in på Kalla Fakta en säsong. Han gillar också att hålla föredrag för yngre sportjournalister.
Bästa sportkommentarminnet rör då han åren 1990-1993 kommenterade italienska serie A. Då spelade storstjärnor som Diego Maradona och Marco van Basten:
– Att se van Bastens Milan möta Maradonas Napoli på San Siro slår det mesta, säger han.

Ett annat bra minne var när han för ett år sedan höll i fotbollsmåndag tillsammans med Peter Jihde. Sedan lockar naturligtvis stora turneringar som fotbolls-VM och liknande:
– Det mest spännande är ju sådant som får mest spotlight. Men det ger också mest resdagar. Så det är lite dubbelt, säger Robert Perlskog.

Men är du ändå inte sjukt intresserad av sport?
- Nej, det är din tolkning, säger Robert Perlskog.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Robert PerlskogTV4

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.