Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

”Jag har gråtit mig till sömns”

Publicerad: 29 september 2010, 12:00

Nu börjar SVT:s inhyrda medarbetare att göra sina röster hörda. Resume.se har fått tillgång till den interna debatten hos SVT. Och det är närmast desperata tongångar det handlar om.


Ämnen i artikeln:

Olov CarlssonSVTEva Hamilton

Foto: Andreas Elgstrand.

Det blåser snålblåst kring SVT:s vd Eva Hamilton efter att 60-talet fasta medarbetare i ett öppet brev kritiserat företagets behandling av inhyrd personal. I ett längre mail försvarar hon sig mot kritiken med näbbar och klor.

Nu har Resume.se bland annat fått tillgång till diskussionen på SVT:s intranät om hur de tuffa beskeden drabbar resurser från Mediakompetens och Manpower. Av rädsla för att stöta sig med ledningen och ytterligare förvärra situationen är inläggen anonyma, men det är en bister verklighet som målas upp.

En berörd menar att det är en sanning med modifikation att bemanningspersonalen används för att klara produktionstoppar. Många arbetar sida vid med personal från bemanningsföretag.

En annan menar att SVT gärna ser inhyrda konsulter som Nisse från Manpower, men problemet är att så gott som samtliga som arbetar hos SVT via bemanningsföretag tidigare  varit anställda och blivit uppsagda alternativt haft vikariat.

En tredje fyller i:

”Dom flesta som ”gick över” till Mediakompetens har jobbat många år på SVT med löften om en framtid ” Personen ifråga menar att man sedan juni 2009 kastats mellan två stora aktörer, SVT och Mediakompetens, där: ”ingen”INGEN” vill ta ansvar för oss.”

En ytterligare person menar att man svävat i ovisshet i en månads tid och gråtit sig till sömns. ”Jag ramlade ihop och kunde inte andas, trodde jag skulle dö.” Personen menar att om SVT inte fattar att man inte kan behandla personal hur som helst är man en lika stor skurk som vilket annat företag som helst som SVT skulle ha gjort ett granskande reportage kring. Samma person menar också att SVT:s agerande inte är något nytt, utan att man har utnyttjat vikarier i många år.

Slutligen konstateras att: ”SVT kanske inte har handlat fel rent juridiskt, men moraliskt är man ute på mycket tunn is.”

En annan av de drabbade tvingas skjuta upp datumet för en viktig händelse då arbetssituationen är så pass osäker: ”Jag kommer en tid efteråt att inte kunna prestera på den nivån som förväntas av mig som inhyrd.”

Man liknar även relationen med SVT vid hur det är att leva med en misshandlande partner:

”Känslan av underläget, att i överdriven utsträckning vara till lags för att behaga och att ständigt ha tentaklerna ute för att försöka känna av stämningen dag för dag.”
Personen avslutar med:

”Jag har kämpat till näsblodet runnit och liksom en misshandlad har jag försökt sminka över blåtirorna.”

Resumé har sökt Eva Hamilton via hennes assistent, men denna hänvisar till Olov Carlsson, divisionschef för Nyheterna på SVT.

Resume.se har sökt Olov Carlsson.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.