Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

"Jag ska skriva tills jag dör"

Publicerad: 12 januari 2011, 15:00

”Allt som håller Ranelid borta från skrivandet välkomnas”, skriver Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund i sin blogg. Björn Ranelid är chockad över Peter Englunds påhopp. – Är det ett stalinistiskt påbud? En fatwa? Jag ska skriva tills jag dör och jag ska bli bättre och bättre, säger Björn Ranelid till Resume.se.


Ämnen i artikeln:

Peter EnglundLets danceBjörn Ranelid

Björn Ranelid. Foto:Mikael Sjöberg/ Scanpix.

I TV4.se:s ”Eftersnack” och i en intervju i Expressen i samband med Let’s dance-premiären i fredags uppmanade Björn Ranelid Svenska Akadmiens ledamöter att ge sig ut och dansa.

”Allt som håller Ranelid borta från skrivandet välkomnas”, skrev Peter Englund i sin blogg om Ranelids uppmaning.

Björn Ranelid ville inte svara på mediernas frågor i går med ett undantag. Sent i går kväll, släppte han in Aftonbladets team i sitt hem.

– Jag orkade inte prata med medierna i går, men Aftonbladet knackade på när jag skulle släppa ut hunden och då släppte jag in dem, säger Björn Ranelid till Resume.se.

Det skrivs överallt om storbråket och Björn Ranelid har bjudits in till SVT:s Skavlan på fredag kväll – programmet sänds samtidigt som Let’s dance, men spelas in dagen innan.

– Vi får se om jag ska vara med, det krockar med Let’s dance, säger Björn Ranelid.

Han säger att han känner sig ledsen och kränkt över Peter Englunds attack och att han bara tycker att det vore roligt om fler ville göra ”en piruett i offentligheten”.

– Alla Nobelfester avslutas med dans och 50 procent av alla par som är gifta har träffats på ett dansgolv – det är en folkrörelse.

– Jag har har aldrig varit med om dess like, att Svenska Akademiens ständige sekreterare uppmanar en annan författare att sluta skriva. För mig är det det mest befängda en ständig sekreterare för Svenska Akademien kan göra. Det har aldrig hänt i Akademiens historia att den ständige sekreteraren sagt något liknande, säger Björn Ranelid och fortsätter:

– Jag har skrivit 29 böcker, jag åker land och rike runt och föreläser. Jag jobbar kopiöst hårt och har aldrig gått ut och kränkt en människa.

– Jag har aldrig sagt eller skrivit ett ont ord  om Peter Englund och jag förtsår inte varför han gör så här. Är det ett stalinistiskt påbud han kommer med, att jag ska sluta skriva? En fatwa? Jag förstår ingenting.

Har förtroendet för Svenska Akademien påverkats av Englunds utspel, tror du?
– Ja, det tror jag definitivt. Om den ständige sekreteraren uppmanar en annan författare att sluta skriva.

För TV4 är ju ett sånt här bråk en pr-dröm inför fredagens Let’s dance. Kommentar?
–  Jag tänker aldrig på det sättet. Jag är aldrig taktisk. Jag är fullständigt talanglös när det gäller taktik och jag har aldrig startat ett enda bråk.

På fredag i sändning i Let’s dance – planerar du då något utspel eller en markering ?
– Jag markerar aldrig någonting. Det kommer inte bli några utspel om det här från min sida.

Knyter du näven?
– Ja, vad trodde du, trodde du att Peter Englund skulle få mig att sluta skriva? Jag ska skriva tills jag dör och jag ska bli bättre och bättre.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.