Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

"Jag sörjer att TV4 News inte ges mer tid"

Publicerad: 16 maj 2013, 13:48

Thomas Mattsson

Foto: Jonas Eltes

I dag bekräftades Resumés avslöjande att TV4 News skrotas. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson respekterar Nyhetsbolagets beslut, men hade hoppats att satsningen skulle få mer tid.


Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonNyhetsbolagetTV4 NewsTV4

I höstas ingick TV4, Nyhetsbolaget och Expressen TV ett samarbetsavtal kring innehåll. I dag beslutade Nyhetsbolagets styrelse enhälligt att avveckla TV4 News.

– TV4 News var en ambitiös innehållssatsning som många i branschen, bland dem jag, hoppades på eftersom det finns etablerade nyhetskanaler i bland annat Danmark och Norge. Men om Nyhetsbolaget gör bedömningen att det inte finns ekonomiska möjligheter att få lönsamhet i TV4 News, så förstår jag om man vill satsa på morgon-, 19- och 22-Nyheterna som ju är starka och viktiga inte bara för Fyran utan också för mångfalden i broadcast-tv, säger Thomas Mattsson till Resumé.

Är du överraskad?
– Som publicist sörjer jag att TV4 News inte ges mer tid, men som mediechef har jag respekt för att Nyhetsbolagets styrelse är bäst skickad att bedöma ekonomin – det är naturligtvis svårt att lansera en broadcast-kanal på fast kanalplats dedikerad till nyheter, samtidigt som den publik som inte nöjer sig med huvudsändningarna i "stor-Fyran" säkert säker sig till olika digitala kanaler där många andra aktörer har en stark position sedan många år.

Ni har ett samarbetsavtal med Nyhetsbolaget avseende innehållet. Hur påverkar det förutsättningarna för det samarbetet?
– Det vill jag inte spekulera kring, Nyhetsbolaget fortsätter ju göra några av Sveriges mest tittade nyhetsprogram i tv och tankarna nu – så här spontant – går ju snarast till de kollegor som riskerar att förlora sina jobb. TV4, Nyhetsbolaget och Expressen har flera olika samarbeten som vi naturligtvis värnar.

Vad tror du detta kommer att få för effekter på kvällstidningarnas satsning på tv?

– Jag kan inte se att det här beslutet påverkar tidningarnas tv-satsningar alls. Det är olika affärsmodeller och delvis olika innehåll i TV4 News och på tidningssajterna, men TV4 kommer ju fortfarande vara en viktig aktör inom nyhets-tv och i många år till kommer miljoner människor att titta på nyhetsprogram i broadcast-tv.

Aftonbladets publiker Jan Helin beklagar även han nedläggningen av TV4 News.

– Det är tråkigt men inte oväntat, säger Jan Helin till Resumé.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.