Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Janne Josefsson: Därför har jag bäst betalt

Publicerad: 18 mars 2014, 09:15

Det är inte könet som ger Janne Josefsson 400 000 mer om året än Karin Mattisson

Foto: Sofia Sabel/SVT

Janne Josefsson anser inte att hans lön från SVT är en jämställdhetsfråga. – Det finns en marknadsaspekt på min lön, säger han.


Ämnen i artikeln:

Janne JosefssonScoop

Föreningen Grävande Journalisters Tidskrift, Scoop, visar på stora löneskillnader mellan manliga och kvinnliga grävare. Bland annat visar kartläggningen att Janne Josefsson tjänar 400 000 kronor mer än Karin Mattisson trots att de har likadana tjänster på Uppdrag granskning.

Men Janne Josefsson menar att det inte är en fråga om jämställdhet.

– Om det skulle vara en könskillnad så vore det ju fördjävligt, säger han. Men det kan ju finnas andra orsaker till min lön. Enligt förtroendebarometern är den den mest respekterade journalisten, enligt ett annat nummer av Scoop är jag den mest meriterade journalisten och sådant spelar naturligtvis in.

Janne Josefsson menar också att det finns en marknadsaspekt på lönesättningen.

– Jag hade kunnat få enorma lönelyft om jag gått till kommersiell tv, säger han. Jag har fått flera erbjudanden genom åren och det är klart att det spelar in i lönesättningen. Men jag är nöjd med det jag tjänar och det är värt mycket att få arbeta med public service och journalistikens Rolls Royce, som jag anser att Uppdrag granskning är.

Janne Josefsson är också mycket kritisk till hur Scoops kartläggning har vinklats i kvällspressen.

– Jag möttes i morse av löpsedlar som sa att "SVT-kvinnor rasar" mot min lön. Hur fan kan de sätta kvinnor i plural? Den enda som rasar är ju Babben Larsson.  Och det är inte konstigt att jag tjänar mer än kvinnorna på Uppdrag granskning. Jag tjänar mer än alla på Uppdrag granskning.

Krister Berntsson

Ämnen i artikeln:

Janne JosefssonScoop

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.