Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Jay Leno får nytt jobb

Publicerad: 10 december 2008, 07:12

I maj nästa år överlämnar Jay Leno jobbet som värd för NBCs “The Tonight Show” till Conan O’Brien. Lenos nya jobb: värd för en ny kvällsshow 90 minuter före O’Brien.


Jay Leno.

Jay Leno har dominerat sena kvällar på amerikansk tv sedan 1993 då han tog över värdskapet för ”The Tonight Show”. Men för fem år sedan förklarade NBC att man behövde modernisera programmet och att den yngre Conan O’Brien skulle ta över 2009.

Sedan dess har de andra tv-bolagen jagat Leno och erbjudit honom både exklusiva program och löner. NBC har fått kritik för att man så lättvindigtsläppt iväg en av sina bästa kassakor.

Men med fallande tittarsiffror och annonsintäkter har tv-bolaget lagt in en charmoffensiv för att få behålla Leno . Till slut bad NBCs koncernchef Jeff Zucker Leno att stanna.

Erbjudandet är en show liknande ”The Tonight Show” fem kvällar i veckan men klockan tio på kvällen i stället för halv tolv. Därmed kommer Leno att konkurrera mot CSI Miami istället för Letterman. Den nya Lenoshowen ska börja sändas nästa höst.

Tidigare har det ansett omöjligt att sända studioshower så här tidigt på kvällen.

– Men det är annorlunda i dag. Ekonomin har förändrat så mycket att det är rimligt att NBC försöker, säger Peter Lassally, som producerat sena kvällsshower sedan 1980-talet, till New York Times.

Lenos årslön kommer att ligga runt 30 miljoner dollar. Men det är ekonomiskt fördelaktigt för NBC. Alternativet för NBC är en tv-serie som kostar 3 miljoner dollar per avsnitt att producera.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.