Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Jihde attackerar TV4

Publicerad: 2 oktober 2008, 14:14

Tittarrekord för innebandy på TV4 Sport i måndags.
Men AIK-stjärnan Niklas Jihde är inte nöjd – han sågar ”tennisvinkeln”.
– Med huvudkameran på långsidan istället för kortsidan skulle det bli ännu fler tittare, säger han till Resume.se.


TV4 Sport sänder Superligan för andra säsongen, och premiären i måndags lockade 50 000 tittare – nytt rekord för innebandy i kanalen som i fjolårets säsongspremiär drog 25 000 tittare.

Trots kritiken förra säsongen fortsätter TV4 Sport med att placera huvudkameran på kortsidan. Det finns även en kamera på långsidan, men den används enbart som komplement.

AIK-stjärnan Niklas Jihde – TV4-profilen Peter Jihdes bror – anser att TV4 är fel ute. I ett inlägg på sin blogg sågar han TV4:s ”tennisvinkel”.

”  Visst är den perfekt för att visa powerplay och uppspel, men det vanliga spelet följs bäst ifrån sidan. Det är möjligt att redaktör (och fågelskådare) Fasth (TV4:s redaktör Micael Fasth, reds anm)sitter med sin kikare i bussen, men själv har jag svårt att få någon känsla för vem och vad som händer när det filmas ifrån tennisvinkeln, skriver Jihde.

Jihde tycker att sändningarna i övrigt är bra, men han tror att intresset skulle öka ytterligare om huvudkameran fanns på långsidan.

– Det har blivit en boom för innebandyn med TV4:s sändningar och det är jättebra. Det är inte många andra lagidrotter som har en direktsänd match i veckan. Innebandy är grymt populärt nu, men det skulle bli ännu bättre om de hade huvudkameran på långsidan. Man ser spelet bättre därifrån. Från kortsidan är det svårt att se vem som är vem. Man måste variera lite mer, säger Niklas Jihde till Resume.se.

TV4:s redaktör för innebandysändningarna, Micael Fasth, säger att kritiken var stor inledningsvis förra säsongen men att många har ändrat åsikt.

– Det var ett banbrytande grepp och det ingick i beräkningen att det skulle bli häftiga reaktioner. Men kritiken klingade av och allt fler har börjat förstå finessen, inte minst förbundskaptenerna som säger att det är jättebra.

Vad säger du om Jihdes blogginlägg?
– Han kanske inte hade något annat för sig.

Är du förvånad att hans kritik kommer nu?
– Ja, det kan man säga, han såg ju sändningarna förra året.

Micael Fasth säger att TV4 inte har några planer på att ändra upplägg.

– Kortsideskameran ger innebandyn en rättvisare bild. Innebandy är världens snabbaste lagsport, det finns ingen annan sport där skotten kommer så snabbt och oväntat. Förut när SVT sände kunde man se när någon drog till, sedan hann inte kameran med och sedan såg man bara att bollen låg i målet.

– Det blir mycket mer ryckigt med långsideskamera. Med kortsideskamera ser man spelarnas rörelser och det taktiska mönstret på ett helt annat sätt. Det är det bästa sättet att visa innebandy på, säger Micael Fasth.

TV4 som även ska sända VM köpte nyligen även rättigheterna till Europacupfinalen.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.