Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

JO-anmälningarna strömmar in mot Radiotjänst efter avgiftsjakten

Publicerad: 15 mars 2013, 11:48

Foto: Bilden är ett montage

Efter att Radiotjänst presenterade att man börjat kräva tv-avgift för datorägare har myndigheten fått en uppsjö av JO-anmälningar mot sig.


Det var i slutet av februari som Radiotjänst började kräva in tv-avgift från ägare av datorer, smartphones och surfplattor. Nu har JO-anmälningarna strömmat in.

Under dryga två veckor har Justitieombudsmannen tagit emot över tjugo anmälningar mot bolagets myndighetsutövning.

Så här skriver två av anmälarna:

"Jag anmäler Radiotjänst för trakasseri av enskild person då de ringer mig och frågar om jag innehar TV-mottagare ca en gång per månad och jag har även fått brev där jag anmanas betala TV-avgift trots att jag varje gång förklarat att jag sagt upp mitt TV-innehav år 2008."

"Anmälan riktar sig mot SVT och Radiotjänst som kräver TV avgift utan stöd av lagen och som dessutom gör det på ett hotfullt och maktfullkomligt sätt. Som enskild medborgare är det svårt att stå upp mot detta."

Anmälarna köper inte Radiotjänst argument kring att det inte handlar om huruvida personer tittar på SVT eller inte utan snarare att mobiltelefonen, surfplattan och datorn är tv-mottagare som motiv bakom den nya avgiften.

Merparten av anmälningarna anser att Radiotjänst tolkar lagen felaktigt då datorers huvudsakliga syfte inte är att ta emot tv-sändningar.

"En dator är inte avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning av tv-program. Majoriteten använder datorn till mycket annat, men för att DEM har plötsligt lagt ut en kanal på Internet så måste alla som har en dator betala avgift?", skriver en av anmälarna.

En annan av anmälarna passade på att göra en liknelse mellan mobiltelefonen som tv-mottagare och användningsområden för köksredskapen:

"I mitt kök har jag ett rivjärn. Det är möjligt, om än inte särskilt praktiskt eller effektivt, att använda detta rivjärn som rasp för att bearbeta brädor. Ingen kan dock påstå att rivjärnet är avsett att användas som rasp."

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.