Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

JO utreder Göteborgs kommun

Publicerad: 15 juli 2010, 07:16

I mars tidigare i år motades en SVT reporter bort av vakter när denne ville komma in till ett sammanträde. Nu har JO beslutat att utreda Götebors kommuns agerande i ärendet.


Ämnen i artikeln:

Janne JosefssonUppdrag GranskningSVT

28 april sände SVT:s Uppradg Gransknings avslöjande om en påstådd muthärva bland tjänstemän, bland annat inom Idrotts- och föreningsförvaltnignen, inom Göteborgs kommun.

Två månader tidigare, den 24 mars, vägrades en utsänd SVT reporter tillträde till ett öppet sammanträde som nämnden höll, ett agerande som nu alltså Justitieombudsmannen, JO, valt att utreda. Reportern blev inte insläppt på ett öppet möte med hänvisning till att det var förbjudet att filma och ta upp ljud i lokalerna.

Jo skriver i sitt yttrande:
”När reportern frågade förvaltningschefen om han fick intervjua henne ingrep vakterna och bad honom att lämna lokalerna. Han upplystes därvid om att han inte fick genomföra några intervjuer ’innanför avspärrningarna’”.

Idrotts- och föreningsnämnden ska nu senast den 8 september yttra sig till JO om hur reglerna kommit till och varför man hyrt in vakter för att avhysa tv-teamet från mötet.

Tero Marjamäki

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.