Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Journalistklubben motsätter sig neddragningarna

Publicerad: 2 september 2008, 08:28

Journalistklubben på SVT har en viss förståelse för de neddragningar som nu föreslås. Men förhandlingarna slutade ändå i oenighet.
– Det finns för stora risker för journalistikens kvalitet, säger Kenneth Sundin, ordförande för journalistklubben på SVT.


Idag presenterades SVT:s sparpaket. 128 tjänster ska bort på de olika nyhetsredaktionerna. Arbetet med sparpaketet har varit bra enligt facket.
– Vi har en viss förståelse för de neddragningar som föreslås och processen har var bra. Men vi ser risker i beslutet och har därför avslutat förhandlingarna i oenighet.

Samtidigt som neddragningarna planeras ska SVT omorganisera nyhetsarbetet och skapa en Sverigedesk. Tanken är att samordna nyhetsarbete och research för alla SVT:s nyhetsredaktioner. Facket är positiv till det förslaget.
– Vi är positiva till de förändringar som föreslås om man samtidigt ser till att kompetensutveckla personalen så övergången går friktionsfritt.
– Jag tycker att det hade varit bättre om man gjort övergången först och sedan sett över bemanningen.

I förslaget ska 20 tjänster bort på de regionala nyheterna. Något som förvånar facket.
– I förra veckan startade vi med morgonsändningar. Det är konstigt att satsa och samtidigt dra ner.
– Vi känner också en oro för arbetsmiljön. Det är inte bra med för hård press på nyhetsredaktionerna.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.