Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Kalla Faktas chef till attack mot Nina Eldh

Publicerad: 30 april 2010, 10:18

Chefen för TV4:s Kalla Fakta, Johan Åsard, går till attack mot hovets informationschef Nina Eldh, som vägrar ställa upp på en intervju. – Den här slutenheten är väldigt provocerande, det är något som inte fungerar, säger han till Resume.se.

Ämnen i artikeln:

Nina EldhKalla FaktaBröllopet

MH

Magnus Helander


Johan Åsard och Nina Eldh. Foto: Resumé.

Kalla Fakta, som i programmet om en vecka granskar hovjournalistiken i svensk press, har även velat titta på hovets egen pr-verksamhet och hovets syn på mediebevakningen.

Men hovets informationschef Nina Eldh vägrar ställa upp på en intervju. Kalla Faktas chef Johan Åsard har sökt henne under en månads tid, men han har fortfarande inte fått vad han anser vara ett tillfredsställande svar på varför hon inte vill ställa upp.

– Vi vill bland annat veta hur hovet hanterar media, vad man gör med förfrågningar och i vilken mån kungen är involverad i arbetet, men det är locket på som gäller. Vi har bara fått ett kort mejlsvar där hon skriver att det inte är hennes uppgift att recensera media men att det det är bra om medierna själva diskuterar sitt eget förhållningssätt till vad och hur man rapporterar. Hon ger fortfarande inte ett bra svar på varför hon inte vill ställa upp och tala om den här typen av frågor, säger Johan Åsard.

Han menar att det hela är anmärkningsvärt och att man ska kunna ha större krav på hovet eftersom det är en officiell insitution som är skattefinansierad.

– På frågan om hennes slutenhet har hon sagt att hon minsann tidigare har jobbat på börsbolag och att man jobbar på samma sätt som där – de har inte som policy att kommentera sin egen verksamhet, säger hon. Men tvärtom är ju börsbolagen i dag måna om öppenhet, säger Johan Åsard.

Hur allvarligt är det här, tycker du?
– Det är lika allvarligt som om ett departement inte skulle vara berett att ha en viss öppenhet kring sin verksamhet. Den här slutenheten är väldigt provocerande. Den enda gången hon gör något uttalande är när hon krishanterar, som i förra veckan eller som i dag när kungen fyller år. Att hovet inte är öppnare är mycket märkligt, intresset för kungahuset är ju dessutom extremt stort just nu inför bröllopet.

Nina Eldh svarar i ett mejl till Resume.se:

– Jag svarar på mediernas frågor strängt taget dygnet runt, året runt. Är alltid tillgänglig. I går kväll kom det sista samtalet 00.59.

– Däremot ställer jag inte upp i tv-debatter om hur medierna arbetar. Så här svarade jag Johan Åsard:”Det är inte min uppgift att recensera medierna, men jag tycker det är bra om medierna på allvar diskuterar sitt eget förhållningssätt till VAD och HUR man rapporterar”.

Nina Eldh efterträdde  Elisabeth Tarras-Wahlberg som hovets informationschef 2004. Nina Eldh har tidigare varit informationsdirektör för Sony Ericsson i London – hon har även arbetat på Consafe, SAS, Nokia och som informationssekreterare på Göteborgs kommun.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev