Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Kampsport på Bolibompa-tid JK-anmäls

Publicerad: 18 februari 2008, 11:18

TV4 Sport visar slag och sparkar – på Bolibompa-tid. Det vill Granskningsnämnden sätta stopp för och JK-anmäler nu kanalen.


TV4 Sports kampsportsprogram "Ultimate Fighter" JK-anmäls för att  programmet sänds på barnprograms-tid.

I höstas berättade Resume.se om kritiken mot TV4 Sports tablåplacering av programmet ”The Ultimate Fighter” med starttiden 18.00 då exempelvis SVT sänder Bolibompa.

I programmet får tittarna följa utövarnas förberedelser inför en stor tävling i Ultimate fighting – den hårdaste kampsporten där nästan allt är tillåtet förutom att peta motståndaren i ögonen.

Per-Håkan Larsson på Stiftelsen ungdom mot våld tycker inte om programmets placering i tablån.

– Det är inte alls bra, jag fattar inte hur TV4 tänker och vill inte förstå sånt. Barn tar efter sådant här och ser det som häftigt och tufft. Dataspel som har sådana ingredienser är barnförbjudna, sa han till Resume.se i oktober.

Anmälningar kom in till  Granskningsnämnden  som granskat ”The Ultimate Fighter”, samt även andra kampsportsprogram på TV4 Sport – ”The Ultimate Fighting Championship”, ”IFL First Night”, ”UFC-gala”, ”IFL Battleground”.

GRN anmäler TV4 Sports sändningar av ”The Ultimate Fighter” till Justitiekanslern eftersom de ligger före klockan 21.00 i tablån.

Dessutom fälls kampsportsprogrammen efter 21.00 för ”utebliven varning”. Enligt GRN måste dessa program föregås av en varning före sändning.

Resume.se har inte lyckats nå TV4 Sports vd Johan Kleberg. När han i oktober bemötte kritiken sa han:

– Galor och tävlingar visar vi efter 21.30, sedan visar vi ”Ultimate fighter”  klockan 18. Det är inte ett rent fighting-program. Det visar helheten, vad som krävs för att vara elitidrottsman i den här sporten.

Förstår du inte kritiken?
– Jag förstår kritiken om man bara ser till de få minuter det är matchbilder. Men den här serien handlar om så mycket annat.

Funderade ni något innan ni bestämde sändningstid?
– Det är en jättesvår avvägning. Men det är som sagt en stor skillnad på det här programmet och galorna. ”Ultimate fighter” visar helheten, hur det är att hålla på med kampsport.

Läs även: TV4 kritiseras för kampsport på Bolibompa-tid

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.