Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Kanal 5 och Mastiff anmäls

Publicerad: 10 februari 2012, 10:25

Anna Benson målade upp Råslätt som en miserabel stadsdel i ”Den hemlige miljonären” på Kanal 5.

Foto: Kanal 5.

(UPPDATERAD) Förtvivlade och förfärade Jönköpingsbor är ursinninga på Kanal 5 och produktionsbolaget Mastiff efter avsnittet av ”Den hemlige miljonären” i går kväll. Nu anmäls programmet till Granskingsnämnden, av det kommunala bostadsbolaget Vätterhem. – Jag är fruktansvärt besviken. De bygger upp en bild som är fruktansvärt snedvriden och felaktig, säger Råslättsbon Jennie Magnusson till den lokala nyhetssajten Jnytt.


Ämnen i artikeln:

MastiffKanal 5

I "Den hemlige miljonären" går rika människor undercover som hjälparbetare i utsatta områden.

Programmet i onsdags visade hur konstnären och författaren Anna Benson flyttade till stadsdelen Råslätt i Jönköping. Jnytt rapporterar att invånarna rasar mot hur stadsdelen framställdes.

I inledningen beskrev Anna Benson Råslätt som en miserabel stadsdel med hög kriminalitet och arbetslöshet och att hon var rädd för att bli rånade eller angripen.

– Alla jag pratat med är helt förfärade. De målar upp en totalt snedvriden bild av Råslätt och bygger alla uttalanden på felaktiga rykten. Jag har bott här hela mitt liv och trivs jättebra, säger 21-åriga Jennie Magnusson till Jnytt.

I programmet intervjuas hennes pappa Peter Magnusson som är med och driver ungdomsgården Underground.
–  Han är helt förtvivlad idag. När Kanal 5 tog kontakt med honom menade de att de skulle göra ett program som målar upp en positiv bild av Råslätt. Istället blev det tvärt om. Även de ungdomar som Kanal 5 intervjuade känner sig lurade, säger Jennie Magnusson till Jnytt.

Kritik mot programmet har haglat in på Kanal 5:s Facebook-sida. men Kanal 5 har inte svarat på de kritiska inläggen.

Nu anmäler bostadsbolaget Vätterhem prprgrammet till Granskningsnämnden för Radio och tv.

–  Våra hyresgäster är helförbannade och jag tycker personligen att  programmet är mycket osakligt. Detta är inte okej att ge sken av saker  och ting och samtidigt sprider man fördomar om miljonprogrammet, säger Vätterhems informationschef Christer Ask till Jnytt.

Matthias Barnekow är producent på produktionsbolaget Mastiff som ligger bakom programmet. Han förstår inte kritiken.

–       Det är tråkigt att vi fått de här reaktionerna, men jag står fast vid att vi har lyckats göra en positiv skildring av Råslätt. Jag tycker Råslätt är ett utsatt område och att viss kritik från oss i programmet är befogad. Däremot vill vi inte kränka invånarna som bor där, säger han till Jnytt.

Kanal 5:s presschef Dan Panas säger till Resume.se att kanalen diskuterar med Barnekow om produktionsbolagets syn på området.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

MastiffKanal 5

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.