Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Kanal 5: Vi ser inga problem alls

Publicerad: 3 januari 2008, 14:51

Kanal 5 har en rad serier från USA men det innebär inte att man är oroade av WGA-strejken i USA.
– Vi ser inga problem överhuvudtaget, säger tablå- och planeringschefen Fredrik Ljungberg till Resume.se.


Läs mer om strejken:

- Talk shows startar på nytt i USA

- Slutsnackat – så drabbas svensk tv av strejken

Grey’s Anatomy, Ugly Betty, CSI, Desperate Housewives – flera av de senaste årens mest framgångsrika serier från USA har Kanal 5 köpt in. Nu innebär det att kanalen är mer sårbar om Writers Guild of Americas strejk skulle dra ut på tiden. Men på kanalen är man inte oroade.

Tablå- och planeringschef är Fredrik Ljungberg, som säger till Resume.se att man har tillräckligt många bunkrade avsnitt av de mest populära tv-serierna.

– Vi ligger så pass långt efter i tiden. Om det skulle fortsätta under våren så kan vi få problem med höststarterna, men just nu ser vi inget, säger han.

TV4 har ett mer brådskande problem med 24, en serie som kräver rätt antal avsnitt. Lost får en förkortad säsong – i dagsläget finns 9 inspelade avsnitt.

I Kanal 5:s fall är det Ugly Betty som är den serie med kortast fördröjning mellan sändningarna i USA och Sverige. Men Ugly Betty skulle ändå vila under våren och delar slot med nya Gossip Girl. Hela höstens sändningar i USA av Gossip Girl finns redan på lager.

Kanal 5 har haft uppehåll med Jay Leno efter att inledningsvis under strejken ha sänt repriser. Men när David Letterman gjorde come back efter att showens produktionsbolag Worldwide Pants skrivit ett separat avtal med WGA tvingades även Jay Leno tillbaka i rutan, med egna skämt.

– Vi brukar vänta en vecka för att hinna med textningen, så Jay Leno kommer nog i slutet av nästa vecka, säger Fredrik Ljungberg.

Jay Lenos och Conan O´Briens återkomster var ett direkt resultat av att David Letterman kom tillbaka, menar Fredrik Ljungberg.

– De konkurrerar direkt med varandra så de hade inget val. Men jag tror att en lösning är på väg. I mitten av januari börjar avtalsrörelsen för producentföreningen och det kommer nog att stressa manusförfattarna. De vill nog inte riskera att producenterna skriver ett avtal som är mer fördelaktigt. Det mesta tyder på att det här löses snart, säger han.

Jonas Sjögren, vd på Kanal 5, säger på telefon från skidbacken i fjällen:
– Vi har mycket inköp, men samtidigt så sa vi inför 2008 att vi skulle öka antalet lokalt producerade program. Nu går vi i den riktningen.

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.